Cele două Corei au convenit să desființeze câte 11 posturi de pază de-a lungul frontierei

  • 26 Octombrie 2018 14:58
Cele două Corei au convenit să desființeze câte 11 posturi de pază de-a lungul frontierei

Cele două Corei au convenit vineri să desființeze fiecare, până la sfârșitul lui noiembrie, 11 posturi de pază de la frontiera comună, cu obiectivul potențial de a le retrage ulterior pe toate celelalte, au anunțat responsabili militari de rang înalt, transmit AGERPRES și MOLDPRES, citând AFP.

Acordul, intervenit între generali din cele două Corei, se înscrie printre măsurile de destindere declanșate în ianuarie, după doi ani de creștere a tensiunilor din cauza programelor balistic și nuclear ale Phenianului.

La cel de-al treilea lor summit, în septembrie, președintele sud-coreean Moon Jae-in și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au angajat în favoarea unor măsuri de reducere a tensiunilor de-a lungul frontierei.

Discuțiile de vineri au vizat stabilirea detaliilor, cele două părți luând decizia de a retrage toți militarii și toate armele din 11 posturi de pază de fiecare parte a graniței și să distrugă aceste obiective până la finele lui noiembrie, a informat armata sud-coreeană într-un comunicat.

'Cele două părți au decis, de asemenea, să poarte discuții la nivel operațional pentru a retrage toate posturile de pază, în funcție de rezultatele acestei retrageri-test de 11 posturi', se precizează în comunicatul emis după convorbirile de la Panmunjom.

Zona de securitate comună (JSA) de la Panmunjom este singura porțiune de la frontiera intercoreeană de 250 km unde trupele se află direct față în față.

În cadrul măsurilor de destindere, cele două Corei au încheiat joi retragerea tuturor armelor și posturilor de pază din JSA, care mai este supravegheată doar de câte 35 de militari neînarmați de fiecare parte. Săptămâna trecută a fost finalizată retragerea minelor plasate în JSA, dat fiind că zona este folosită frecvent pentru convorbiri între Seul și Phenian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău