Cel puțin cinci companii sunt interesate să participe în cadrul licitațiilor pentru procurarea energiei electrice începând cu 1 aprilie 2021

  • 26 Februarie 2021 11:17
Cel puțin cinci companii sunt interesate să participe în cadrul licitațiilor pentru procurarea energiei electrice începând cu 1 aprilie 2021

Cel puțin cinci companii sunt interesate să participe în cadrul licitațiilor pentru procurarea energiei electrice începând cu 1 aprilie 2021, potrivit informațiilor publicate de întreprinderile electroenergetice (Premier Energy și FEE-Nord), transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe de lucru în regim online organizate de  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  cu participarea reprezentanților Secretariatului Comunității Energetice, Ministerului Economiei și Infrastructurii, operatorilor de sistem și furnizorilor de energie electrică

Discuțiile din cadrul ședinței s-au axat pe necesitatea asigurării respectării cerințelor legale în cadrul licitației, în contextul în care modul de tranzacționare a energiei electrice urmează să fie modificat pe perioada de contractare, drept urmare a intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 283/2020 din 07 august 2020.

Reprezentanții întreprinderilor energetice au informat despre faptul că solicitările pentru a fi incluse în lista furnizorilor precalificați sunt în proces de examinare, în linii generale, un număr de 4-5 solicitanți fiind înregistrați de către toate companiile.

Printre acestea se numără:

  • Centrala de la Cuciurgan;
  • S.A. „Energocom”;
  • „D Trading” LLC;
  • „DE Trading” LLC;
  • „Navitas Energy ” S.R.L.

Suplimentar, au fost discutate un șir de aspecte tehnice, care ar permite obținerea creșterii competiției în cadrul licitației prin diversificarea produselor tranzacționate, precum și cele care trebuie respectate pentru a asigura stabilitatea sistemului electroenergetic atât la etapa actuală, cât și începând cu 2 octombrie 2021, când intră în vigoare Hotărârea ANRE nr. 283/2020.

Ofertele pentru energia electrică vor fi prezentate până la mijlocul lunii martie, ulterior urmând a fi determinați câștigătorii și semnate contractele de procurare a energiei electrice.

Anul trecut, oferta privind achiziția energiei electrice pentru perioada 1 iulie 2020 - 31 martie 2021 a fost adjudecată de S.A. ”ENERGOCOM”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău