Cel puțin 12 persoane au murit în China în urma inundațiilor severe. Sute de oameni sunt blocați în metroul din Zhengzhou

  • 21 Iulie 2021 11:42
Cel puțin 12 persoane au murit în China în urma inundațiilor severe. Sute de oameni sunt blocați în metroul din Zhengzhou

Cele mai abundente precipitații din ultimele decenii au provocat inundații masive în metropola Zhengzhou, din centrul Chinei. Cel puțin 12 peroane au murit, iar apele au inundat rețeaua de metrou, unde sute de persoane au rămas blocate, informează Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, situația exactă a victimelor nu este clară încă. Presa de stat a vorbit inițial despre un mort și două persoane dispărute, iar CGTN, postul central de televiziune, a anunțat miercuri dimineață că 12 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor. 

Apele au inundat rețeaua de metrou, unde sute de persoane au rămas blocate în garnituri, dar și în tuneluri, potrivit relatărilor martorilor și imaginilor publicate pe rețelele de socializare. În imagini, apa le ajunge oamenilor până la umeri. Au fost mobilizate echipe de intervenție.

În timpul operațiunilor de evacuare, circa 600 de pacienți cu afecțiuni grave au trebuit evacuați de la un spital din cadrul Universității Zhengzhou. Spitalul a rămas de asemenea fără alimentare cu electricitate.

„Astfel de precipitații se produc de obicei o dată la 100 de ani. Situația este sumbră”, se precizează într-un comunicat de presă publicat de centrul pentru controlul inundațiilor din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, metropolă cu 9 milioane de locuitori, potrivit China Daily.

Numeroase străzi din Zhengzhou au fost inundate. Automobile și autobuze au rămas blocate. Alimentarea cu apă și electricitate a fost întreruptă în numeroase zone. Traficul a fost paralizat, transportul cu metroul a devenit impracticabil, iar trenurile de mare viteză au fost suspendate. Aeroportul din Zhengzhou a suspendat toate zborurile înspre metropolă până miercuri la ora locală 12:00 p.m. (04:00 GMT), potrivit CGTN.

Ploile din Henan au fost aduse de taifunul In-Fa, care a provocat fenomene meteo severe și în provinciile Zhejiang și Fujian.

Provincia Henan a fost afectată de ploi abundente începând de săptămâna trecută. Nivelul apelor afluenților fluviilor Galben și Hai a depășit nivelurile de alertă. Potrivit CGTN, barajul Guojiaju din apropierea Zhengzhou s-a prăbușit la ora locală 1:30 a.m.

Sunt preconizate în continuare ploi și inundații. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în ultimele zile. Pagubele provocate culturilor agricole se ridică la milioane de yuani.

Furtuni puternice s-au înregistrat și în sudul Chinei, unde un alt taifun, Cempaka, a atins uscatul în apropierea orașului Yangjiang din provincia Guangdong, vântul atingând viteza de 110 kilometri pe oră.

În nordul Chinei, s-au produs de asemenea inundații în regiunea Mongolia Interioară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău