Cel puțin 11 femei care încercau să obțină vize au murit călcate în picioare pe un stadion din Afganistan

  • 21 Octombrie 2020 17:44
Cel puțin 11 femei care încercau să obțină vize au murit călcate în picioare pe un stadion din Afganistan

Cel puțin 11 femei au fost ucise și multe alte au fost rănite într-o busculadă produsă pe un stadion din Afganistan, unde se aplica pentru vize în Pakistan, informează BBC, preluat de Digi24.ro

Incidentul s-a petrecut după ce "mii de oameni" s-au adunat pentru a solicita vize pentru Pakistan, au anunțat autoritățile. Afganii au putut solicita vize către Pakistan după o pauză de șapte luni cauzată de pandemia de coronavirus.

Mulțimea a fost direcționată spre un stadion, în loc să ajungă la centrul de vize din Jalalabad.

"Oamenii s-au îmbulzit ca să obțină jetone de la oficialii consulatului", a declarat un oficial din Jalalabad pentru Reuters. "Mulțimea a scăpat de sub control și s-a produs o busculadă".

Ce s-a întâmplat pe stadion

Pakistanul a anunțat recent că va începe să emită vize într-un ritm apropiat de cel normal, însă cererea era atât de mare încât mii de oameni s-au adunat înainte de răsărit la stadionul din Jalalabad, așteptând jetoanele care să le permită accesarea unei vize. Doar 1.000 de vize urmau să fie procesate, scrie New York Times.

Peste 10.000 de oameni se aflau pe stadion când s-a produs busculada, a spus Attaullah Khogyani, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Nangarhar. Busculada a pornit când jetoanele au început să fie împărțite oamenilor. "Erau câteva mii de femei", a adăugat Khogyani. "Toate femeile ucise erau bolnave și încercau să obțină vize pentru a merge la tratament la în Pakistan".

În societatea musulmană conservatoare din Afganistan este normal ca femeile și bărbații să stea la cozi separate. Pe lângă victime, se estimează că mai multe femei au fost rănite.

"Busculada s-a produs în zona destinată femeilor", a povestit și un martor ocular. "Apoi a venit poliția și situația s-a înrăutățit. Am scăpat de pe stadion. Când m-am întors, mai multe femei zăceau pe jos și erau moarte", a spus Abdullah, care asemenea multor afgani folosește un singur nume.

Peste 3 milioane de refugiați afgani în Pakistan

Pakistanul este o destinație căutată de afgani pentru locuri de muncă sau tratamente medicale. Există peste 3 milioane de refugiați afgani în Pakistan, iar înainte să izbucnească pandemia exista un flux continuu peste graniță. Totodată, mulți afgani se deplasează în fiecare an în Pakistan pentru a-și vizita rudele sau pentru a scăpa de violența continuă din țara lor natală.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău