Cel mai bogat partid din R.Moldova are în cont aproximativ 33,2 de milioane de lei

  • 02 Aprilie 2018 20:52
Cel mai bogat partid din R.Moldova are în cont aproximativ 33,2 de milioane de lei

Comisia Electorală Centrală a publicat rapoartele financiare pentru 2017 a 38 din cele 45 de partide politice. Șapte partide nu au prezentat rapoartele financiare și riscă amenzi de până la 15 mii de lei.

Dintre formațiunile care au prezentat rapoartele financiare, Partidul Democrat a avut, de departe, cele mai mari venituri - aproape 60 de milioane de lei, dar și cheltuieli– 52 de milioane. Aproximativ 7,5 milioane de lei le-a primit de la bugetul de stat, iar ceilalți bani au provenit din donații ale membrilor de partid și cotizații.

La rândul său, Partidul Comuniștilor  a înregistrat, în anul 2017, venituri de aproximativ 33,5 milioane de lei, dintre care 27,4 milioane au provenit din activități economice. Această sumă se explică, cel mai probabil, prin faptul că formațiunea a vândut la sfârșitul anului trecut o clădire aflată în proprietatea sa, care ulterior a devenit sediul central al Partidului Democrat.

Se pare că PCRM ar fi primit pentru acel sediu aproximativ 26 de milioane de lei, după cum reiese din raportul financiar prezentat la Comisia Electorală Centrală.

Alte aproximativ 5,8 milioane de lei din veniturile PCRM au provenit de la bugetul de stat.

Partidul Socialiștilor a înregistrat venituri de 10,7 milioane de lei, dintre care 7,5 milioane de la bugetul de stat.

Partidul Liberal Democrat a avut venituri de 9,3 milioane de lei, dintre care, aproape 8,6 milioane de la bugetul de stat. Formațiunea a încheiat anul 2017 cu 10 milioane de lei în cont, inclusiv datorită economiilor din anii trecuți.

Veniturile PL-ului au fost de 4,5 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind obținută de la bugetul de stat. În același timp, formațiunea condusă de Renato Usatîi, „Partidul Nostru”, a avut venituri de 4 milioane de lei, dintre care jumătate de la bugetul de stat.

Majoritatea banilor care au ajuns în bugetul „Partidul Șor” au venit sub formă de donații de la persoane juridice, veniturile totale fiind de 3 milioane de lei.

Partidul Liberal Reformator a primit aproximativ un milion de lei de la bugetul de stat, iar Partidul Acțiunea Democratică a avut venituri de 730 de mii de lei, majoritatea primite de la buget.

Totodată, Platforma Demnitate și Adevăr a înregistrat venituri de aproximativ 626 de mii de lei, dintre care 155 de mii de la bugetul de stat, iar Partidul Acțiune și Solidaritate – aproximativ 550 de mii de lei, majoritatea din donații și cotizații.

Alte formațiuni au înregistrat venituri mai mici de jumătate de milion de lei, iar 13 partide nu au raportat venituri și cheltuieli, în timp ce Partidul Patria a raportat o amendă de 5.000 de lei, fără a înregistra venituri anul trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău