Cel mai bine păstrat schelet de stegozaur a fost găsit într-o magazie din Portugalia

  • 18 Noiembrie 2019 19:32
Cel mai bine păstrat schelet de stegozaur a fost găsit într-o magazie din Portugalia

Un schelet de stegozaur, considerat „cel mai complet” din Europa, a fost găsit întâmplător într-o magazie din Portugalia, unde, potrivit primelor cercetări, a fost păstrat timp de șase decenii de un paleontolog rus, care l-a descoperit și l-a depozitat acolo, așteptând să aibă timp să-l studieze, relatează EFE, citată de Agerpres.

Curioasa "redescoperire" a avut loc într-una dintre clădirile Laboratorului Național de Energie și Geologie (LNEG), situat în afara Lisabonei, de unde doi paleontologi au recuperat fosila de stegozaur Miragaia longicollum în urmă cu patru ani în cadrul unui proiect de cercetare pentru un masterat. Mare le-a fost surpriza când, la asamblarea rămășițelor, au descoperit că este vorba de "cel mai complet stegozaur descoperit în Europa și de cel mai complet dinozaur descris în Portugalia", relatează LNEG într-un comunicat. 

Laboratorul, care i-a acordat o bursă cercetătorului de la masterat pentru a se ocupa de studiul fosilei, consideră descoperirea "revelatoare", având în vedere că include "diferite părți ale scheletului acestei specii care până acum nu erau cunoscute". Se estimează că scheletul de stegozaur, o specie erbivoră care a trăit în Jurasicul Superior, are o vechime de 152 de milioane de ani și reprezintă o descoperire-cheie pentru a înțelege complet stegozaurul, unul dintre dinozaurii cei "mai emblematici", se mai pecizează în comunicat. 

Exemplarul a fost descoperit în 1959 în Atouguia da Baleia, în nordul Lisbonei, de paleontologul rus Gheorghi Zbyszewski, care efectua atunci studii de cartografie pentru Serviciul de Geologie al Portugaliei. Se crede că expertul a păstrat în depozitul LNEG rămășițele așteptând să aibă timp să-l studieze, cea ce ce nu s-a mai întâmplat.

sursa: Historia

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
27
Cer fragmentat
Umiditate:32 %
Vint:2,1 m/s
Sat
20
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 15 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău