Cel mai activ vulcan din Filipine a erupt violent, aproape 13.000 de oameni au fost evacuați din zonă

  • 12 Iunie 2023 13:05
Cel mai activ vulcan din Filipine a erupt violent, aproape 13.000 de oameni au fost evacuați din zonă

Cel mai activ vulcan din Filipine a erupt violent, iar aproape 13.00 de oameni au fost nevoiți să părăsească zona. Potrivit seismologilor, în ultimele 24 de ore au căzut roci vulcanice pe o rază de doi kilometri, transmite digi24.ro.

 Aproape 13.000 de locuitori din apropierea vulcanului Mayon din centrul Republicii Filipine au fost nevoiți să părăsească zona din cauza evacueze zona pentru a evita pericolele reprezentate de cenușa, rocile incandescente și gazele toxice expulzate duminică din crater, au anunțat autoritățile, citate de The Guardian.

Seismologii au raportat cel puțin un cutremur vulcanic în ultimele 24 de ore și căderi de roci vulcanice pe o rază de doi kilometri. Acestea din urmă provin din conul vulcanului în proces de dezintegrare sub presiunea magmei topite, a indicat Institutul de Vulcanologie și Seismologie din Filipine.

Aproximativ 13.000 de persoane, majoritatea locuitori din satele agricole situate la baza vulcanului, au fost evacuate, a declarat Biroul Național de Apărare Civilă. Autoritățile au avertizat că alte mii de oameni au rămas în zona de pericol.
 Duminică, autoritățile și sătenii au început, de asemenea, să evacueze din zonă animalele din ferme.

„În acest moment, există riscuri pentru sănătate în apropierea erupției din cauza inhalării de dioxid de sulf sau a căderilor de cenușă", a declarat duminică în fața reporterilor ministrul Sănătății, Teodoro Herbosa. Președintele filipinez Ferdinand Marcos a solicitat, ziua anterioară, locuitorilor din provincia Albay, unde se află vulcanul, "să urmeze recomandările și instrucțiunile de evacuare ale autorităților locale".

Mayon, situat la o distanță de 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, este considerat unul dintre cei mai instabili dintre cei 24 de vulcani activi ai țării situate pe așa-numitul "Cerc de foc al Pacificului". În urmă cu cinci ani, vulcanul a expulzat milioane de tone de cenușă, roci și lavă, forțând evacuarea a zeci de mii de persoane.

Cea mai puternică erupție vulcanică din ultimele decenii a fost cea a vulcanului Pinatubo, în 1991, care a provocat moartea a peste 800 de oameni și a produs un nor de cenușă ce s-a răspândit pe mii de kilometri. Institutul de Vulcanologie și Seismologie a avertizat joi în legătură cu iminența unei "erupții periculoase" a vulcanului Mayon și a solicitat evacuarea populației. Institutul a avertizat asupra "riscurilor sporite" de fluxuri de lavă, degajări de gaze "periculoase" și "o potențială activitate explozivă în următoarele săptămâni și chiar zile".  



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău