Cei mai buni studenți și masteranzi au primit Burse de Merit

  • 05 Mai 2017 09:09
Cei mai buni studenți și masteranzi au primit Burse de Merit Sursa: orange.md
Foto din 2016

50 de studenți din 9 instituții de învățământ superior din Republica Moldova au intrat în posesia Burselor de Merit în valoare de 12 mii de lei fiecare, sumă care va fi transferată într-o singură tranșă în contul lor.

Directorul Centrului de Informații Universitare, Angela Mușet, a declarat pentru IPN că pe lângă tradiționalul dosar cu certificatele ce atestă cunoștințele, studenții și masteranzii au scris un eseu la o temă liberă, diferit de anii precedenți când tematica era prestabilită. În acest an, programul Burse de Merit a ajuns la a XXI-a ediție.

„Studenților aplicanți li s-a oferit mai multe oportunități în acest an. Ei au putut scrie un eseu la diverse tematici în așa fel ca toți studenții, fie de la științele socio-umane, fie cele reale, tehnico-inginerești sau medico-biologice să scrie despre ceea ce le este mai aproape sufletului sau aproape de domeniile în care activează. Acest fapt a demonstrat creativitatea și libertatea lor în gândire”, a declarat Angela Mușet.

La ediția concursului din acest an și-au depus dosarele 266 de studenți și masteranzi, iar în urma evaluării acestora, cât și a prestației candidaților la un test de cultură generală, au fost desemnați câștigători 35 de studenți din ultimul an de studiu, ciclul licență, și 15 masteranzi. Cei 50 de câștigători au fost selectați de către o Comisie independentă de experți, constituită din reprezentanți ai comunității academice. Un accent deosebit s-a pus pe nivelul de implicare a studenților în activitățile extra-curriculare, inclusiv activități de voluntariat sau implicarea în diverse proiecte.

Prezent la ceremonia de decernare a premiilor, președintele Comisiei Parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, a apreciat succesele tineretului studios din Republica Moldova, exprimându-și încrederea că anume tinerii premianți vor contribui la rezolvarea problemei ce vizează lipsa cadrelor în mediul rural. „Voi aveți prioritatea de a cunoaște, de a acumula cunoștințe și de a le reda poporului din inima căruia ați venit, voi trebuie să duceți cultura la sate. Voi sunteți acei care duceți aparatul genetic cel mai perfect al acestei națiuni, cei mai buni exponenți ai poporului”, a adăugat Vladimir Hotineanu.

Gheorghe Graur, masterandul Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, spune că suma de 12000 de lei este una semnificativă pentru un student care ar dori să-și cumpere strictul necesar pentru studii. „Ar fi un prim salariu ca răsplată la eforturile care le-a depus studiind, este un stimul esențial. Este prima piatră de temelie pentru a rămâne în Republica Moldova”, a spus Gheorghe Graur.

O altă câștigătoare, studenta Academiei de Studii Economice, Ludmila Adamciuc, a menționat că, dacă anterior în fiecare lună tradițional din bursă procura cărțile necesare, acum, pentru că suma este mai mare, o va cheltui pentru a pleca în vacanță sau pentru organizarea propriei ceremonii de căsătorie .

Pe parcursul celor 21 de ediții anuale ale programului, aproximativ 5000 de studenți au participat la concurs, dintre care 1330 de studenți au beneficiat de Burse de Merit. Din anul 2003, concursul este organizat de Centrul de Informații Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Moldova.

Programul de burse este susținut financiar de banca „Moldova Agroindbank” și compania „Orange Moldova”. Parteneri evenimentului sunt Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Agenția de publicitate Kim Art, iar parteneri media - Revista Săptămîna, Cotidianul Timpul, Ziarul de Gardă și Agenția de presă IPN.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău