Cei mai buni sportivi și antrenori din Rep. Moldova au fost premiați la ,,Gala Sportului 2023”

  • 16 Decembrie 2023 11:40
Cei mai buni sportivi și antrenori din Rep. Moldova au fost premiați la ,,Gala Sportului 2023”

În acest an au fost obținute un număr record de 545 de medalii la o serie de competiții olimpice, paralimpice și neolimpice, la diverse categorii de vârstă. De asemenea, 6 sportivi au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, citat de Radio Chișinău.

„Cea mai bună sportivă a anului 2023” a fost aleasă luptătoarea Anastasia Nichita, campioană europeană, vicecampioană mondială, calificată la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. „Cel mai bun sportiv al anului 2023” a devenit Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Caiac-Canoe și Jocurile Europene, calificat, de asemenea, la Jocurile Olimpice din 2024.

Titlul de ,,Cel mai bun sportiv al anului 2023” a fost obținut și de Oleg Crețul, campion european și medaliat cu bronz la Campionatul Mondial Paralimpic la Para Judo. Cei mai buni antrenori în anul 2023 au fost desemnați Andrei Chiperi și Vitalie Gligor.

Prezentă la eveniment, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adus un mesaj de felicitare sportivilor și antrenorilor, „ambasadori ai Republicii Moldova”. ,,Vă felicit din numele tuturor cetățenilor, aveți respectul și recunoștința noastră, aveți aprecierea întregii țări. Voi, campionii noștri, sunteți ambasadori ai Republicii Moldova. Voi simțiți mai puternic decât oricine valoarea imnului național, când urcați pe treptele podiumului celor mai prestigioase competiții”, a spus Maia Sandu.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și-a exprimat speranța că performanțele vor continua și în viitor. El a mulțumit sportivilor pentru performanțele atinse în anul 2023, an în care „au fost câștigate cele mai multe medalii din istorie”, menționează ministrul. ,,Vă felicit că în pofida tuturor greutăților reușiți să obțineți rezultate deosebite, că ne inspirați, ne mobilizați ca societate, ne dați speranță și le demonstrați tinerilor că totul este posibil dacă se muncește și se depun eforturi. Sper că anul acesta, în care avem cele mai multe medalii din istorie, este doar un început și că rezultatele frumoase pe care le-am obținut vor continua și anul viitor, la Olimpiadă”, a declarat Dan Perciun. Într-un mesaj pe pagina sa de Instagram, câștigătoarea Anastasia Nichita a scris că este mândră și recunoscătoare pentru premiile obținute. „Toate sacrificiile, dezamăgirile, traumele, eșecurile, provocările și obstacolele se egalează cu zero când urci pe scenă și îți primești trofeul pentru toată munca depusă”, a mărturist sportiva. În acest an, Ministerul Educației și Cercetării a alocat, pentru premierea sportivilor și a antrenorilor, circa 24,3 milioane lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău