Cei mai buni elevi și profesori au fost premiați pentru rezultate remarcabile la concursuri regionale și internaționale

  • 21 Decembrie 2022 09:38
Cei mai buni elevi și profesori au fost premiați pentru rezultate remarcabile la concursuri regionale și internaționale

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a premiat astăzi, alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, 34 de elevi care pe parcursul anului 2022 au obținut rezultate remarcabile la 15 concursuri și olimpiade regionale și internaționale. De asemenea, au fost premiați 27 de profesori care au pregătit lotul olimpic. Elevii și cadrele didactice au primit diplome de excelență și premii bănești, în valoare totală de 710 mii de lei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a menționat că, prin succesele lor, olimpicii contribuie la promovarea imaginii țării noastre în lume, fiind exemple de  perseverență și ambiție pentru toți tinerii din Republica Moldova. În același timp, premierul a accentuat că în spatele medaliilor și premiilor stă un efort colosal: ore de muncă petrecute în sălile de studiu, în laboratoare, în fața calculatorului sau la bibliotecă, scrie sursa citată.

„Dedicația voastră, a tinerilor pe care îi premiem astăzi, este dublată și de efortul părinților care vă susțin și care trăiesc alături de voi emoțiile participării la concursuri. În același timp, aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără implicarea unor profesori de excepție. Îmi exprim recunoștința pentru munca pe care o depuneți și vreau să vă asigur că veți avea susținerea necesară pentru a continua să formați noi generații de olimpici republicani, naționali și internaționali”, a spus Natalia Gavrilița. 

În context, prim-ministrul s-a referit la eforturile Guvernului pentru dezvoltarea unui sistem educațional atractiv.  În anul curent a fost lansată o reformă ambițioasă în domeniul învățământului superior, pentru ca universitățile să devină mai competitive, mai puternice și să fie racordate la cele mai recente evoluții științifice.

Cu toate acestea, Natalia Gavrilița a opinat că fiecare elev este în drept să decidă  unde își va continua studiile și își va dezvolta potențialul, în Republica Moldova sau peste hotarele ei.

„Indiferent unde veți alege să învățați, iar ulterior să munciți, să nu rupeți legătura cu țara voastră, cu profesorii, cu părinții. Iar dacă veți avea posibilitate, imediat după absolvire sau ceva mai târziu, să reveniți acasă, în Moldova, și să contribuiți la dezvoltarea ei”, a spus premierul.

Despre experiența în cadrul concursurilor la care a participat a vorbit Alin Popescu, elevul liceului Teoretic „Orizont”, care a obținut performanțe la olimpiadele de matematică și informatică.„ Am avut șansa să concurez cu cei mai buni tineri din raion, apoi și din țară, iar după luni de muncă perseverentă am reușit sa obțin rezultate și la olimpiadele internaționale. Cheia succesului este munca asiduă în domeniul pe care îl iubești, alături de cineva care să te susțină în această experiență”, a menționat elevul.

În acest an, loturile olimpice naționale la matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, științe și inginerie au reușit să obțină 51 de premii, dintre care opt medalii de argint, 31 de medalii de bronz, 10 mențiuni de onoare, un loc III și un premiu special.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău