Cehia se alătură statelor UE care nu vor adera la pactul ONU privind migrația

  • 14 Noiembrie 2018 10:42
Cehia se alătură statelor UE care nu vor adera la pactul ONU privind migrația

Cehia s-a alăturat miercuri țărilor din Uniunea Europeană care nu vor adera la pactul ONU care își propune să reglementeze tratamentul migranților din întreaga lume, relatează Reuters.

Pactul global privind migrația sigură, ordonată și reglementată a fost aprobat în luna iulie de toate cele 193 de țări membre ale ONU cu excepția SUA, care s-a retras anul trecut din acord. Acesta a urmat după cel mai mare aflux de migranți din Europa de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, multe persoane fugind de sărăcia și conflictele din Orientul Mijlociu, Africa și nu numai.

Guvernul ceh a votat miercuri dimineață să nu semneze acordul, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Oficiali guvernamentali au declarat că pactul nu diferențiază suficient între migrația legală și ilegală, o preocupare împărtășită de guvernele de dreapta din Ungaria și Austria, care au anunțat și ele că nu vor semna acordul la ceremonia din Maroc din luna decembrie.

Guvernul de coaliție al Bulgariei, care include formațiunea anti-imigrație Patrioți uniți, a ieșit și ea din acord, iar parlamentul său urmează să voteze miercuri asupra acestei chestiuni. Polonia a anunțat și ea că ar putea adopta o decizie similară.

Pactul ONU care nu are caracter obligatoriu abordează chestiuni precum protejarea migranților, integrarea lor în noile țări și repatrierea lor în țările de origine.

Reprezentantul special al ONU pentru migrație internațională Louise Arbour a numit deciziile de a ieși din acord drept regretabile și greșite și a spus că pactul este menit pur și simplu să amelioreze gestionarea deplasărilor transfrontaliere de persoane.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău