CEDO obligă Rusia să plătească despăgubiri de zeci de mii de euro jurnalistului Ernest Vardanean

  • 30 Mai 2017 17:53
CEDO obligă Rusia să plătească despăgubiri de zeci de mii de euro jurnalistului Ernest Vardanean

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat hotărârea în cauza Vardanean c. Moldova și Rusia, cu privire la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-LEX”.

Astfel, potrivit hotărârii Curții, Federația Rusă a fost găsit vinovată de violentarea dreptului la libertate și siguranță, a dreptului la un proces echitabil, precum și a dreptului la respectarea vieții private și familiei. CEDO a dispus  încasarea în favoarea jurnalistului Ernest Vardanean a sumei prejudiciilor 37 de mii de euro și patru mii de euro pentru costuri și cheltuieli.

Jurnalistul Ernest Vardanean, care în aprilie 2010 a fost „arestat” de către reprezentanții miliției transnistrene, fiind acuzat de spionaj. După 7 luni de investigații și mai multe ședințe închise de judecată, la care nu au avut acces nici membrii familiei și nici avocatul acestuia, Alexandru Postica, reprezentant al Asociației Promo-LEX, Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu regim sever.

Acesta a fost eliberat în mai 2011, după ce a fost grațiat de către Igor Smirnov.

Tot astăzi, CtEDO a mai publicat o hotărâre în cazul reclamantul Sergiu Apcov, deținut în perioada 2005-2012. Acesta s-a plâns în fața Curții privind condițiile proaste de detenție. Printre altele, reclamantul susține că a fost infectat cu HIV în perioada detenției, iar asistența medicală corespunzătoare nu i-a fost acordată. 

În acest caz, Rusia a fost găsită vinovată de violentarea articolului ce prevede interzicerea torturii,  violentarea dreptului la libertate și siguranță și la un proces echitabil. Curtea a dispus încasarea în favoarea reclamantului suma prejudiciilor de 40 de mii de euro și trei mii de euro, pentru costuri și cheltuieli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău