CEDO condamnă Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

  • 24 Noiembrie 2020 17:26
CEDO condamnă Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist suspectat de 'propagandă' în favoarea unor organizații 'considerate teroriste', deși nu existau 'suspiciuni plauzibile', transmite AFP, potrivit Agerpres.

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat în unanimitate că arestarea în acest caz reprezintă o încălcare a dreptului la libertate și siguranță garantat prin articolul 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu majoritate, instanța a decis de asemenea că a fost încălcat dreptul la liberă exprimare consfințit de articolul 10 al convenției.

CEDO a fost sesizată de ziaristul Ahmet Sik, care în decembrie 2016, când a fost ridicat de la domiciliu, lucra pentru cotidianul turc de opoziție Cumhuriyet.

Sik a fost acuzat că face propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pentru Frontul Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) și pentru FETO, rețeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, considerat de Ankara vinovat de puciul nereușit din 2016.

Jurnalistul a fost anchetat cu privire la articole publicate în ziar și la mesaje difuzate în rețelele sociale. El a rămas în arest preventiv timp de un an și două luni, până în martie 2018.

CEDO a subliniat că articolele incriminate 'aveau valoare de informație jurnalistică și contribuiau la dezbaterea publică din Turcia' și a conchis că arestarea preventivă a lui Sik 'în lipsa unor motive plauzibile' că ar fi comis vreo infracțiune a constituit 'un amestec în exercitarea dreptului la liberă exprimare'.

Judecătoarea turcă și judecătorul lituanian din complet au formulat opinii parțial divergente.

Curtea a condamnat Turcia la plata unor daune morale de 16.000 de euro.

În aprilie 2018, Sik a fost condamnat de o instanță din Istanbul la șapte ani și jumătate de închisoare. El a făcut apel, iar procesul încă nu s-a încheiat.

CEDO a mai condamnat luna aceasta Turcia și pentru arestarea preventivă a altor 10 jurnaliști de la Cumhuriyet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău