CEDO condamnă Rusia într-un dosar ce vizează un cetățean al Republicii Moldova

  • 24 Februarie 2016 17:10
CEDO condamnă Rusia într-un dosar ce vizează un cetățean al Republicii Moldova

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Federația Rusă într-un caz ce îl vizează pe un cetățean al Republicii Moldova arestat și deținut în mod ilegal în regiunea transnistreană.

Este vorba despre dosarul lui Boris Mozer, care a fost arestat în 2008 de către miliția din regiunea separatistă, fiind acuzat de fraudă, și forțat să își recunoască vina. Prin această decizie, CEDO atrage atenție, în mod special, asupra modului în care se face justiție în regiunea separatistă a Republicii Moldova, spun avocații Asociației Promo-LEX, care au reprezentat cazul în fața Curții.

Decizia Înaltei Curți de la Strasburg este importantă și prin faptul că CEDO a stabilit că jurisdicția asupra teritoriului din stânga Nistrului le revine atât Republicii Moldova, cât și Federației Ruse, deși a constatat numai vinovăția ultimei, a subliniat avocatul Alexandru Postică, de la Asociația Promo-LEX. Totodată, CEDO a recunoscut că instanțele de judecată de pe teritoriul regiunii transnistrene acționează datorită suportului Rusiei și nu pot fi considerate instanțe în adevăratul sens al cuvântului, a subliniat Alexandru Postică.

”Instanțele din regiunea transnistreană nu posedă experiență îndelungată și nu pot fi considerate instanțe în sensul art.5 al Convenției Europene, care să le permită aplicarea arbitrară a arestului. Deci, practic,  s-a pus sub semnul întrebării întreg sistemul aplicat în regiunea transnistreană”, a declarat Alexandru Postică.

CEDO nu a recunoscut vinovăția Guvernului de la Chișinău în acest caz, întrucât Procuratura a pornit urmărirea penală pentru reținere ilegală. Astfel, este încurajată implicarea autorităților constituționale în toate cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, este de părere președintele Promo-LEX, Ion Manole.

”Prin implicarea în fiecare caz, putem ajunge și la o soluționare per ansamblu a problemei transnistrene. Monitorizând situația din stânga Nistrului, putem identifica atât problemele, cât și soluțiile”, a declarat Ion Manole.

După arestul lui Boris Mozer, în 2008, părinții reclamantului au fost șantajați de către autoritățile din regiune care le-au cerut 40 de mii de dolari pentru ca fiul lor să primească asistență medicală, fiind bolnav de astm. În anul 2010, CEDO a admis cauza pentru a fi examinată, iar Boris Mozer a fost plasat în arest la domiciliu. Ieri, CEDO a decis că Federația Rusă se face vinovată în acest caz și trebuie să îi achite reclamantului 25 de mii de euro despăgubiri morale și materiale, plus 4 mii de euro pentru asistență juridică. Dosarul a fost examinat de Marea Cameră a Curții Europene pentru Drepturile Omului, destinată cazurilor mai complicate, unde 16 judecători au votat pentru condamnarea Federației Ruse, iar unul – cel delegat de această țară, a votat împotrivă.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău