CEDO a condamnat Turcia pentru încălcarea libertății de exprimare a unui lider kurd

  • 09 Iulie 2019 14:47
CEDO a condamnat Turcia pentru încălcarea libertății de exprimare a unui lider kurd

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis marți că Turcia a încălcat libertatea de exprimare a opozantului kurd Selahattin Demirtaș, care a fost condamnat penal după ce și-a exprimat punctul de vedere într-o emisiune televizată, relatează AFP, citat de Agerpres.

După examinarea declarațiilor făcute în 2005 la televizor de Selahattin Demirtaș, aflat în prezent în detenție și a cărui eliberare a fost solicitată zadarnic toamna trecută de CEDO, instanța de la Strasbourg "estimează că, luate în ansamblu, aceste declarații nu pot fi considerate ca reprezentând un apel la folosirea violenței, la rezistență armată sau revoltă și nici discurs de ură".

Fost lider al Partidului democrat al popoarelor (HDP), Selahattin Demirtaș se află în închisoare din noiembrie 2016, fiind acuzat de conducerea unei organizații teroriste. Procesul său în acest caz urmează să fie reluat marțea viitoare în Turcia.

CEDO a cerut în noiembrie 2018 eliberarea sa neîntârziată, afirmând că menținerea sa în detenție prelungită urmărește "scopul nedeclarat de înăbușire a pluralismului" din Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care acuză HDP că este interfața politică a Partidului muncitorilor din Kurdistan (KKK), organizație armată ilegală considerată teroristă atât de Ankara cât și de aliații săi occidentali, a respins prompt solicitarea de atunci a CEDO, subliniind că nu are caracter constrângător.

Decizia de marți a CEDO se referă la procedura lansată în 2005 de către justiția din Turcia împotriva lui Demirtaș după declarațiile făcute de acesta telefonic în cadrul unei emisiuni televizate, în calitate de "președinte al Asociației pentru drepturile omului și purtător de cuvânt al platformei democratice din Diyarbakir".

Demirtaș a făcut apel "la autorități și opinia publică să țină cont de rolul pe care l-ar putea juca Abdullah Ocalan, liderul PKK, aflat în închisoare, în identificarea unei soluții pașnice la problema kurdă, precum și la îmbunătățirea condițiilor de detenție", precizează CEDO într-un comunicat.

Selahattin Demirtaș a fost inculpat pentru "propagandă în favoarea unei organizații teroriste" în urma acelor declarații, procesul fiind ulterior suspendat pentru trei ani.

CEDO a condamnat totodată Turcia la plata a 2500 de euro daune morale și 1000 de euro cheltuieli de judecată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău