CEDO a condamnat Elveția pentru că a obligat o ziaristă să își dezvăluie sursele

  • 06 Octombrie 2020 16:40
CEDO a condamnat Elveția pentru că a obligat o ziaristă să își dezvăluie sursele

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Elveția pentru că a obligat o ziaristă să își dezvăluie sursele, în cadrul unei anchete penale privind traficul de droguri, transmite AFP, citat de Agerpres. Instanța Consiliului Europei a reamintit importanța protecției surselor într-o societate democratică.

Nina Jecker a publicat în 2012 un articol într-un ziar din Basel, în care descria activitatea de mai mulți ani a unui distribuitor de canabis și hașiș pe care îl vizitase acasă. Articolul a dus la deschiderea unei anchete, iar jurnalista a fost chemată ca martor, însă a refuzat să depună mărturie. Tribunalul cantonal i-a dat dreptate în primă instanță.

La apel, tribunalul federal i-a interzis să își protejeze sursele, apreciind că mărturia ei ar fi singura modalitate de identificare a autorului infracțiunii, iar interesul public 'primează față de interesul privat' al ziaristei.

CEDO a decis în unanimitate că poziția justiției elvețiene încalcă articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare. Magistrații de la Strasbourg au subliniat că numai 'un imperativ preponderent de interes public' ar fi justificat constrângerea jurnalistei, însă în speță nu s-a stabilit o astfel de situație.

Jecker nu a cerut despăgubiri, prin urmare CEDO nu a condamnat Elveția la plata vreunei sume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău