CEC va efectua un nou audit al accesibilității secțiilor de votare

  • 02 Februarie 2022 17:02
CEC va efectua un nou audit al accesibilității secțiilor de votare

Comisia Electorală Centrală va efectua un nou audit al accesibilității secțiilor de votare. Vor fi vizate peste 1200 de instituții publice în care de regulă sunt organizate secții de votare. Astăzi, la lansarea campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”, președintele CEC, Angela Caraman a remarcat că accesibilitatea secțiilor de votare este „o problemă sensibilă pentru cel puțin 180 de mii de alegători din Republica Moldova – numărul estimat al persoanelor cu dizabilități care au dreptul la vot”. Peste 60% din secții sunt inaccesibile, deși sunt amplasate în clădiri publice care, conform legislației, ar trebui să corespundă standardelor de accesibilitate, transmite IPN.

„Integrarea unor mecanisme eficiente de incluziune reprezintă unul dintre principalele obiective ale instituției (CEC, n.r.), stabilite în Planul strategic pentru anii 2020-2023”, a specificat Angela Caraman. Un studiu efectuat în anul 2019, care a evaluat o treime din secțiile de votare, a relevat că doar 6 din 600 de secții de votare erau complet accesibile.

Campania este susținută de Ambasada Marii Britanii la Chișinău. Ambasadorul Steven Fisher a subliniat că Marea Britanie încurajează asigurarea participării depline a cetățenilor Republicii Moldova la procesele democratice. „Doar așa vor fi îndeplinite toate drepturile din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice”. „Accesul egal pentru toți în secțiile de votare înseamnă accesul pentru toți la școală, casa de cultură, primărie, centru de sănătate etc. Și nu doar pentru personale cu dizabilități, ci și pentru persoanele în vârstă, pentru părinți cu copii în cărucior, pacienți, elevi etc. Incluziunea și accesul egal pentru toți sunt fundamentale pentru o democrație”, a specificat diplomatul.

„Principiile de bază în crearea unei guvernări pentru/și de către popor includ nu doar alegeri libere și corecte, dar și accesibilitate și incluziune pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv acei care, din cauza dizabilităților fizice, nu pot accede în secțiile de votare”, a menționat Victoria Gellis, directoare Programe Democrație și Buna Guvernare la USAID Moldova, care sprijină campania.

Auditul se va desfășura în perioada ianuarie-martie 2022 și vizează 1206 instituții publice, din cel puțin zece raioane. Vor fi desfășurate și instruiri tematice. Echipele APL vor afla cum trebuie construită corect o rampă de acces, care sunt costurile și ce este la modul general o instituție accesibilă.

Campania este organizată de Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Alianța Infonet și Asociația „Motivație”, se desfășoară în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu suportul financiar al poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și cel al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău