CEC a aprobat: Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 3 noiembrie

  • 23 Octombrie 17:57
CEC a aprobat: Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi organizat pe 3 noiembrie

Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova va avea loc pe 3 noiembrie 2024, în situația în care în turul întâi niciun candidat nu a acumulat cel puțin 50 la sută plus un vot din opțiunile alegătorilor, transmite Radio Chișinău.

Conform legislației, în cazul în care niciunul dintre candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin cu participarea primilor doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Este vorba de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a acumulat 42,49% - 656.852 de voturi și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, pentru care au votat 25,95% - 401.215 voturi.

Întrunită astăzi în ședință, Comisia Electorală Centrală a aprobat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

„Se organizează în data de 3 noiembrie 2024, turul II al alegerilor pentru funcția de președinte. Vor fi înscriși doi candidați, care au obțin cele mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Maia Sandu, desemnat de partidul politic-Partidul Acțiune și Solidaritate și Aleksandr Stoianoglo, desemnat de partidul politic- Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, CEC a aprobat textul și modelul buletinului de vot pentru turul doi de scrutin. În buletinul de vot, pe prima poziție se va afla Maia Sandu, care va fi urmată de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo. 

La fel, Comisia a anunțat că, astăzi, la Tipografia Centrală, va începe tipărirea buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,12 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău