Ceață toxică în Sydney. Oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din casă

  • 19 Noiembrie 2019 14:10
Ceață toxică în Sydney. Oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din casă

Orașul Sydney era învăluit marți într-un strat dens de ceață toxică alimentat de incendiile care devastează de vinerea trecută coasta de est a Australiei, informează AFP.

Nivelurile de poluare au atins cote "periculoase" la Sydney, iar potrivit datelor oficiale, cele mai ridicate concentrații de particule fine PM 2,5 au ajuns până la 186 de particule la un milion în nord-vestul orașului, niveluri comparabile cu cele înregistrate în capitala indiană New Delhi. Locuitorii au fost îndemnați să evite desfășurarea activităților fizice în exterior.

Deși norul începuse să se disipeze la prânz, va deveni din nou dens marți seară, au precizat serviciile de meteorologie.

Particulele fine pot provoca iritații la nivelul sistemului respirator și agravarea problemelor cardiace și pulmonare preexistente, a explicat directorul de sănătate și mediu din statul New South Wales, Richard Broome.

"În cazul majorității persoanelor, fumul provoacă simptome ușoare precum iritații ale ochilor, nasului, gâtului", a precizat acesta. "Totodată, oamenii care suferă de astm, emfizem și angină riscă să fie mai sensibili la efectele fumului".

Ceața care învăluie Sydney, capitala New South Wales (sud-est), provine în mare parte de la un incendiu de vegetație gigant, care face ravagii pe teritoriul a două parcuri naționale, la circa 100 de kilometri nord-vest de oraș.

Flăcările devastează zona de mai multe zile, distrugând deja 140.000 de hectare de vegetație.

Șase persoane au decedat și sute de case au fost distruse de flăcări în statele New South Wales și Queensland de la începutul sezonului incendiilor, în luna septembrie.

Miercuri sunt așteptate temperaturile ridicate, ajungând la circa 40 de grade Celsius, precum și vânturi puternice și un nivel scăzut de umiditate, condiții care agravează riscul incendiilor.

Peste 110 de focare sunt încă active. Sute de locuințe au fost avariate sau distruse și peste un milion de hectare de vegetație au căzut pradă flăcărilor.

Australia se confruntă în fiecare an cu incendii în timpul verii australe. Anul acesta, sezonul incendiilor a fost deosebit de precoce și violent și ar putea fi unul dintre cele mai severe înregistrate în această țară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău