Cea veche pictură rupestră descoperită în Australia are o vechime de 17.300 de ani

  • 23 Februarie 16:20
Cea veche pictură rupestră descoperită în Australia are o vechime de 17.300 de ani

Un desen cu o lungime de doi metri ce reprezintă un cangur, descoperit în regiunea Kimberley din statul Western Australia, a fost recunoscut drept cea mai veche pictură rupestră intactă din Australia, datând din urmă cu 17.300 de ani, informează marți Xinhua și BBC, citate de Agerpres.

Imaginile naturaliste ce prezintă animale reprezintă un subiect comun pentru cea mai veche formă de artă murală. Într-un studiu publicat marți în Nature Human Behavior, o echipă de cercetători condusă de Universitatea din Melbourne a datat cu radiocarbon 27 de cuiburi de viespi de noroi din zona a 16 picturi similare din Kimberley și a stabilit că cea care reprezintă cangurul este cea mai veche pictură rupestră descoperită până în prezent în Australia.

Autorul principal al cercetării, doctor Damien Finch de la Universitatea din Melbourne a declarat că se întâmplă rar să fie găsite cuiburi de viespi de noroi atât în partea de deasupra cât și în cea de jos a unei singure picturi, ceea ce ajută la stabilirea vârstei minime și maxime a operei de artă.

"Am datat cu radiocarbon cele trei cuiburi de viespi de la baza picturii și trei cuiburi construite deasupra și am stabilit, cu încredere, că pictura are o vechime cuprinsă între 17.500 și 17.100 de ani, cel mai probabil 17.300 de ani", a spus Finch.

"Acest lucru face ca pictura să fie cea mai veche pictură in situ din Australia", a precizat cercetătorul.

Potrivit lui Finch, aceasta este o descoperire semnificativă, ce oferă informații despre lumea în care au trăit acești artiști antici, "perioada naturalistă extinzându-se până în ultima epocă de gheață, astfel încât mediul era mai rece și mai arid decât în prezent".

Desenul, care măsoară doi metri, a fost pictat cu ocru roșu pe tavanul unui adăpost în piatră, notează BBC.

Doctor Sven Ouzman de la Universitatea din Western Australia a declarat că pictura rupestră va oferi ocazia unei mai bune înțelegeri a istoriei culturale a populației indigene.

"Această imagine iconică de cangur este asemănătoare vizual cu picturile rupestre din insulele din Asia de Sud-Est datate cu mai bine de 40.000 de ani în urmă, ceea ce sugerează o conexiune culturală - și sugerează existența unei arte murale și mai vechi în Australia", a spus Ouzman.

În viitor, echipa de cercetători intenționează să dateze și alte cuiburi de viespi pentru a stabili o cronologie pentru pictura rupestră aborigenă din Kimberley.

La începutul acestui an, cercetătorii au descoperit pe insula Sulawesi din Indonezia cea mai veche pictură rupestră din lume ce înfățișează un animal, o reprezentare în mărime naturală, cu o vechime de 45.000 de ani, a unui porc, amintește BBC.

Un desen asemănător unui "hashtag" utilizat în prezent, descoperit în Africa de Sud și creat în urmă cu 73.000 de ani, este considerat cel mai vechi desen cunoscut.

Cissy Gore-Birch, care deține funcția de președinte al Corporației Aborigene Balanggarra, a notat semnificația descoperirii picturii rupestre care reprezintă un cangur pentru populația aborigenă și australieni. "Este important să nu se piară cunoștințele și poveștile indigene și ca acestea să fie în continuare împărtășite pentru generațiile viitoare", a spus ea, citată de BBC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7
Câțiva nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Thu
5
Fri
9
Sat
5
Sun
3
Mon
2

Curs oficial BNM 24 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3035 -0.0019
USD 17.5287 -0.0261
RON 4.3691 -0.0004
UAH 0.6277 -0.0012
RUB 0.2367 0.0017
Arhivă Radio Chișinău