Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației au înregistrat prețurile la produsele alimentare
-
14 August 2018 11:15
În luna iulie 2018, rata anuală a inflației a constituit 3,0%, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin față de luna precedentă. Inflația se află pentru a treia lună, conform prognozei publicate anterior, sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației, de 2,2 puncte procentuale, au înregistrat prețurile la produsele alimentare. Inflația de bază și prețurile la combustibili au avut un impact de 1,1 și, respectiv, 0,7 puncte procentuale. Prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de -1,0 puncte procentuale.
Rata lunară a inflației de bază în luna iulie a înregistrat o creștere de 0,2%. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au referit la componentele „cultură și odihnă”, ca urmare a majorării cu 14,6% a prețurilor la „turismul peste hotarele țării” și la „țigări” cu 3,2%.Totodată, prețurile la „autoturisme și remorci” s-au diminuat cu 1,3%, în condițiile aprecierii monedei naționale față de moneda unică europeană și dolarul SUA.
Micșorarea prețurilor la produsele alimentare față de luna iunie cu 1,9% a fost determinată în special de scăderea prețurilor la legume proaspete (-14,2%), la cartofi (-13,0) și la fructe proaspete (-6,9%). Concomitent, au crescut prețurile la ouă (1,8%) și la pește și conserve din pește (0,8%). Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare au sporit cu 0,8% față de nivelul lunii precedente.
În luna iulie, prețurile la combustibili s-au diminuat cu 0,3% față de nivelul lunii precedente. Dinamica acestora a fost cauzată de diminuările de prețuri la benzină și motorină conform tendinței prețurilor la petrol pe piața internațională. Prețurile la gazul din butelii au crescut cu 0,2%, iar la cărbune de pământ s-a micșorat cu 0,2%. Prețurile la lemnele pentru foc și combustibil lichid au rămas la nivelul lunii precedente.
Prețurile la serviciile și produsele reglementate au scăzut cu 2,0% față de nivelul lunii precedente. Dinamica respectivă a fost determinată de reducerea tarifului la energia electrică cu 9,9%. Totodată, în direcția diminuării ratei lunare a prețurilor reglementate a influențat și scăderea prețurilor la medicamente (-0,4%) și transportul aerian (-1,7%).
Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit -4,4%, fiind cu 1,9 puncte procentuale inferior față de nivelul lunii precedente și cu 11,8 puncte procentuale inferior celui din luna iulie 2017.
Sursa. ipn.md