Cea mai mare bancă din Germania, la un pas de faliment?

  • 15 Iunie 2015 10:16
Cea mai mare bancă din Germania, la un pas de faliment?

Există așteptări în lumea financiară că Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, ar putea avea soarta falimentarei bănci americane Lehman Brothers, căderea căreia a declanșat, în septembrie 2008, criza financiară globală.

Realitatea este că, la fel ca și în cazul băncii Lehman Brothers, opinia publică va fi ultima care va afla despre dezastru, în cazul în care Deutsche Bank se va prăbuși, consideră jurnaliștii americani de la Zero Hedge, scrie Money.ro.

În vara anului 2007, creditele suprime au început să aibă performanțe foarte proastă în piață. Lichiditatea Lehman se evapora rapid. Cu toate acestea, în a doua parte a anului 2007, indicatorii publici arătau că banca face față cu bine situației. Primul semnal negativ a venit abia pe 9 iunie 2008, când Fitch Ratings a tăiat ratingul Lehman Brothers până la AA-minus, cu perspectivă negativă. Cu trei luni mai târziu, Lehman Brothers a trecut printr-o săptămână de foc, la finalul căreia banca a anunțat pierderi majore și intrarea în faliment.

 Având în vedere istoricul situației Lehman Brothers, specialiștii se întreabă dacă nu cumva Deutsche Bank ar putea fi următorul Lehman Brothers? Problema este că noi nu vom afla acest lucru decât dacă banca germană va intra în falment sau va fi extrem de aproape de acest punct.

Să recapitulăm ce s-a întâmplat în ultimele 15 luni:

În aprilie 2014, Deutsche Bank a fost forțată să-și majoreze capitalul cu 1,5 miliarde de euro.

O lună mai târziu, în luna mai 2014, în continuarea eforturilor pentru creșterea lichidității, banca a vândut acțiuni în valoare de 8 miliarde de euro, cu o reducere de până la 30%, fără să dea explicații. De ce din nou? A fost o mișcare care a pus pe gânduri întregul mediu financiar.

În luna martie 2015: Deutsche Bank a picat „testele de stres” la care au fost supuse băncile europene, primind un avertisment sever pentru a-și consolida structura capitalului.

În aprilie 2015, Deutsche Bank a confirmat că a fost implicat într-o înțelegere cu SUA și Marea Britanie legată de manipularea LIBOR. Banca a fost penalizată cu 2,1 miliarde de dolari.

În luna mai, unuia dintre directorii executivi, Anshu Jain, consiliul de administrație i-a fost atribuite foarte multe noi autorități. Aceasta pare să fi fost o „mișcare de criză”.

5 iunie: Grecia ratează termenul de plată a banilor către FMI. Crește riscul de neplată a tuturor datoriilor, fapt care are implicații mari pentru Deutsche Bank.

6-7 iunie: Cei doi directori executivi ai băncii au demisionat brusc, în mod suprinzător, după doar o lună de când Jain a primit puteri extinse.

9 iunie: Standard&Poors reduce ratingul Deutsche Bank până la nivelul de BBB+ cu doar trei trepte deasupra nivelului „junk”. Ratingul BBB+ este chiar mai mic decât ratingul pe care l-a primit Lehman cu numai trei luni înainte de colaps.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău