Cea mai frumoasă fotografie cu Pământul a fost făcută în urmă cu 50 de ani

  • 10 Decembrie 2022 19:37
Cea mai frumoasă fotografie cu Pământul a fost făcută în urmă cu 50 de ani

La data de 7 decembrie s-au împlinit 50 de ani de când a fost făcută cea mai frumoasă fotografie cu Pământul. Numită „Blue Marble”, fotografia a fost surprinsă de echipajul misiunii NASA Apollo 17, ultima misiune cu echipaj uman către Lună și avea să schimbe pentru totdeauna modul în care privim Pământul, scrie descopera.ro.

Surprinsă cu o cameră Hasselblad, „Blue Marble” (Mărgeaua albastră) a fost prima fotografie cu Pământul întreg, iar între timp a ajuns cea mai reprodusă imagine din toate timpurile. Până la 7 decembrie 1972, modul în care omenirea privea planeta era deconectat și fragmentat, tocmai pentru că exista o modalitate de a vedea planeta în toată splendoarea sa.

Echipajul Apollo 17 era în drum spre Lună atunci când a fost făcută fotografia, la o distanță de 29.000 kilometri depărtare de Pământ. În scurt timp, imaginea a devenit un simbol al armoniei și unității.

De ce este „Blue Marble” cea mai frumoasă fotografie cu Pământul?

Precedentele misiuni Apollo au surprins imagini cu un Pământ parțial umbrit. În „Blue Marble”, Pământul a fost surprins în centrul cadrului, plutind în spațiu. De asemenea, continentul african și Antarctica pot fi văzute clar, potrivit Science Alert.

Imaginile precum „Blue Marble” sunt dificil de capturat. Pentru a vedea Terra în totalitate plutind în spațiu, lumina trebuie să fie calculată cu grijă. Soarele trebuie să fie direct în spatele fotografului.

Pe de altă parte, fotografia a dezvăluit o perspectivă neutră cu Terra, fără granițe, în contextul cultural și politic al „cursei spațiale” de la acea vreme dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Un simbol al unității și armoniei

Totodată, fotografia cu Pământul a perturbat convențiile occidentale cu privire la cartografierea planetei. Astfel, Africa a primit o poziție centrală în modul în care este reprezentată lumea noastră. Înainte de „Blue Marble”, practicile de cartografiere europene aveau tendința să reducă dimensiunea Africii.

Imaginea a devenit rapid un simbol al unității și armoniei. În loc să ofere dovezi pentru supremația Statelor Unite ale Americii, fotografia a oferit un sentiment de interconectivitate globală.

„Blue Marble”, ultima fotografie cu Pământul făcută de un om pe film analog

Este imposibil de analizat fotografia „Blue Marble” fără să menționăm urgența crizei climatice de astăzi. Imaginea a devenit, de asemenea, un simbol al activismului pentru mediu, fiind adoptată de grupuri ecologiste cum ar fi Friends of the Earth și evenimente anuale precum Ziua Pământului.

Avansurile tehnologice care au avut loc în tot acest timp ar putea explica farmecul durabil al fotografiei. În mod surprinzător, prima fotografie cu planeta noastră a fost remarcabil de „lo-fi” (fidelitate sau calitate scăzută).

„Blue Marble” este, de asemenea, ultima fotografie cu Pământul făcută de un om pe film analog, fiind developată într-o cameră obscură după ce echipajul s-a întors pe Terra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău