Cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, joi, 6 iulie, doboară precedentele două recorduri stabilite luni și marți

  • 08 Iulie 2023 09:45
Cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, joi, 6 iulie, doboară precedentele două recorduri stabilite luni și marți

Omenirea a înregistrat joi cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor sale meteorologice, doborând precedentele două recorduri în domeniu, stabilite luni și marți, în contextul în care temperatura medie globală a continuat să crească, potrivit datelor furnizate de Centrul Național din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, relatează Agerpres.

Temperatura medie globală a ajuns joi la valoarea de 17,23 grade Celsius, au precizat reprezentanții acestei agenții guvernamentale americane, scrie G4Media.

Noul record a fost stabilit după câteva zile marcate de valuri de căldură intensă în Statele Unite și China, în timp ce un alt val de căldură a ucis peste 100 de oameni în Mexic, iar temperaturile au crescut la nivel global.

Joi, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunțat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată de meteorologi, doborând precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă substanțială.

„Astfel de recorduri sunt o consecință predictibilă a creșterii temperaturii cauzate pe termen scurt de El Nino, care se adaugă tendinței de încălzire pe termen lung cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane”, a declarat Robert Rohde, cercetător-șef în științe climatologice de la ONG-ul Berkeley Earth, pe Twitter.

Tiparul de manifestare a fenomenului meteorologic El Nino a apărut în acest an, determinând o creștere a temperaturii la suprafața apei din regiunile estice și centrale ale Oceanului Pacific.

După ce precedentul record zilnic de temperatură medie globală (ce data din august 2016) a fost doborât pentru prima dată luni, mai mulți oameni de știință au prezis că mai multe recorduri zilnice de căldură vor fi stabilite în acest an.

„Așteptați-vă la mai multe zile fierbinți în viitor”, a declarat Saleemul Huq, directorul Centrului Internațional pentru Schimbări Climatice și Dezvoltare din Bangladesh.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău