Cea de-a V-a ediție a Târgului Național al Covorului se desfășoară duminică la Chișinău

  • 16 Decembrie 2018 09:02
Cea de-a V-a ediție a Târgului Național al Covorului se desfășoară duminică la Chișinău

Cu genericul „Covorul Dorului”, un târg tradițional se va desfășura, în premieră, duminică în trei locații: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei, între orele 14:00 și 18:00.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în intervalul orelor 14:00-15:00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc inaugurarea oficială a evenimentului, precum și vernisarea expoziției „Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România).

În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

De la 15:30 până la 16:30, Muzeul Național de Istorie a Moldovei va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor și găgăuzilor.

În același timp, vor avea loc ateliere de țesut. Vizitatorii vor putea admira expoziția „Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, de la 17:00 la 18:00, va avea loc vernisajul expoziției ,,Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă ș.a.

Va fi organizată și o Paradă a Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului sunt formația ”Flori de măr” din Râșca, Suceava, Grupul folcloric ”Glasul Odăieșilor”, județul Galați și Alaiul ”Cerbul” din Heleșteni, Iași.

Organizarea și desfășurarea Târgului Național al Covorului din acest an va avea loc cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău