Cea de-a treia conferință a donatorilor pentru Republica Moldova, găzduită de Franța duminică și luni

  • 20 Noiembrie 2022 10:53
Cea de-a treia conferință a donatorilor pentru Republica Moldova, găzduită de Franța duminică și luni

Cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova se va desfășura duminică și luni la Paris și va fi co-prezidată de România, Franța și Germania. La eveniment, delegația Republicii Moldova va fi condusă de președintele Maia Sandu și vor participa mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Potrivit site-ului Guvernului de la Chișinău, scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova, potrivit știriletvr.ro.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc la Berlin pe 5 aprilie 2022, iar cea de-a doua - la București, pe 15 iulie.

Miniștrii de Externe ai României și Republicii Moldova, Bogdan Aurescu, respectiv Nicu Popescu, au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au discutat despre pregătirea celei de-a treia conferințe a donatorilor, găzduită de Franța.

"Ne-am coordonat pe subiectul priorităților de cooperare a reuniunii de la Paris, în special cele care vizează proiectele de infrastructură, transport și securitatea energetică'', a detaliat vicepremierul Nicu Popescu .

De asemenea, în contextul participării României și Republicii Moldova la Sommetul Francofoniei, desfășurat sâmbătă la Djerba, Tunisia, cei doi miniștri s-au referit în timpul convorbirii telefonice la sincronizarea pozițiilor comune ale celor două țări în adoptarea declarațiilor finale ale acestuia. ''Atașamentul față de limba franceză este o altă legătură strânsă între Chișinău și București", a subliniat ministrul de externe Nicu Popescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău