Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă: Ne mândrim cu acest eveniment și lucrurile bune trebuie continuate și promovate

  • 16 Iunie 2023 14:42
Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă: Ne mândrim cu acest eveniment și lucrurile bune trebuie continuate și promovate

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Clasică „DescOperă” va fi inaugurată, astăzi, la 19:30, la Butuceni, în rezervația naturală Orheiul Vechi. Unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est începe cu opera „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, susținut de artiști de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Sâmbătă vor evolua artiștii de la Teatrul de Operă din Odesa, cu spectacolul „Cavalleria Rusticana”, iar duminică, la închiderea festivalului, vor evolua artiștii de la Teatrul de Operă din Iași, cu spectacolul „Pescuitorii de perle”, transmite Radio Chișinău.

Festivalul de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă” aduce, în premieră, un format nou – Chișinău –Odesa – Iași, un triunghi al solidarității și vine să întărească mesajul păcii, atât de fragil, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pentru Radio Chișinău:

„Suntem la a șasea ediție a Festivalului „DescOperă”, este singurul festival de operă în aer liber din Europa de Est. Ne mândrim cu acest eveniment, și lucrurile bune trebuie continuate și promovate. În anul acesta am invitat trei teatre de operă care vor prezenta trei spectacole, care, iată, astăzi, sâmbătă și duminică vor avea loc în Rezervația Orheiul Vechi”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Festivalul va fi inaugurat de către artiști de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” cu spectacolul „Paiațele” în regia Rodicăi Picireanu, a spus directorul Teatrului, Nicolae Dohotaru:

„Este un spectacol nou și ceva frumos pentru Rep. Moldova pentru că e greu să găsești o zonă geografică istorică care ar putea fi folosită pentru organizarea acestor manifestări, precum este festivalul „DescOperă”. Anul acesta așa s-a convenit să fie trei spectacole de operă, vor fi trei teatre din Odesa, Iași și Chișinău. Vom deschide noi cu opera „Paiațe”. Urmează Opera din Odesa cu spectacolul „Cavaleria Rusticană”, după care Opera din Iași, cu spectacolul „Pescuitorii de perle”, a spus directorul Teatrului, Nicolae Dohotaru.

Scenografia completată de cadrul natural al Rezervației Orheiul Vechi este o adevărată provocare pentru spectacolele de operă în aer liber, a menționat regizoarea și artista – Rodica Picireanu:

„De obicei, scena din Butuceni provoacă, lasă, să zic așa, amprenta naturii în spectacol. Pentru noi, cântăreții de operă, nu preferăm să cântăm în aer liber, este o provocare și vocală, dar și ca anturaj, pentru că nu suntem în scenă, nu avem decorul de care suntem obișnuiți, și suntem provocați să jucăm cu fantezie”, a menționat regizoarea și artista – Rodica Picireanu.

Prima ediție a Festivalului de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă” a avut loc în 2016.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău