Cea de-a 60-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Elyseé a fost marcată la Chișinău
-
23 Ianuarie 2023 16:33
Ambasadele Germaniei și Franței în Republica Moldova au marcat la Chișinău cea de-a 60-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Elyseé. Potrivit ambasadorilor celor două țări, realizarea majoră a documentului a fost inființarea oficiului de tineret franco-german care a facilitat schimbul de tineret. În prezent peste 9,5 milioane de tineri au făcut parte din acest program. A fost creată și o rețea universitară franco-germană, transmite IPN.
Graham Paul, ambasadorul Franței în Moldova, a afirmat că înființarea rețelei de universități franco-germane a permis tinerilor să revină de la studii cu diploma dublă. „Acest tratat este remarcabil prin faptul că este un document succint și practic. Are patru piloni: politica externă, apărare, educație și tineret”. „Nimeni nu te obligă să convii asupra ceva, dar ești obligat să discuți fiecare aspect, problemă importantă pentru cele două țării. Această obligație este impusă fiecărui ministru, fiecărui funcționar de rang înalt și fiecărui ambasador francez sau german. Grație acestei obligații, noi am creat ceea ce se numește reflexul franco-german”, a declarat ambasadorul francez, vorbind despre importanta tratatului.
Ambasadoarea Germaniei, Margret Uebber a menționat că Tratatul semnat la 22 ianuarie 1963 a pus capăt dușmănii îndelungate între Germania și Franța, a semnat reconcilierea între cele două țări. A fost nevoie de doi politicieni curajoși pentru a depăși această situație. Este vorba despre cancelarul german Konrad Adenauer și generalul Charles de Gaulle.
Franța și Germania sunt pilonii familiei europene care este deschisă să primească și alte țări, cum ar fi Republica Moldova, care deja este țara europeană, a remarcat diplomatul german. „Desigur, formal, pentru a adera la UE țara trebuie să îndeplinească condiții și noi observăm că foarte multe eforturi sunt depuse în acest sens. Germania a susținut și continuă să susțină Republica Moldova pe parcursul ei european, pentru ca Moldova să întreprindă reformele necesare și noi sperăm că în viitorul apropiat Moldova va putea adera la UE. Implementarea planului de acțiuni este importantă. Totodată, vom continua dialogul cu instituțiile europene pentru a vedea pașii următori”, a mai spus Margret Uebber.
Germania are mai multe proiecte de consolidare a administrației locale, proiecte de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, a economiei Republicii Moldova. „Vom concentra eforturile pe eficența energetică, economisirea energiei. Germania are mai multe bune practici în această direcție care ar putea fi implementate în Moldova”, a subliniat ambasadoarea Germaniei la Chișinău.