Cea de-a 37 ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în perioada 12-25 septembrie în R. Moldova
-
12 Septembrie 2022 13:27
Cea de-a 37 ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în perioada 12-25 septembrie în R. Moldova, cu genericul „Prezervarea patrimoniului cultural și promovarea Obiectivelor Durabile incluse pe agenda Organizației Națiunilor Unite 2030”.
Evenimentele din acest an au drept scop susținerea comunităților locale, încurajarea consumului de produse locale și a meșterilor populari. Totodată, este promovat rolul turismului responsabil în asigurarea continuității tradițiilor locale și ale expresiilor culturale.
Ceremonia de deschidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională cu vernisarea unei o expoziții de costume tradiționale românești din colecțiile Muzeului Național de Etnografie din Republica Moldova și ale Muzeului Național al Țăranului Român din România.
Expoziții, festivaluri, ateliere, proiecții de film, târguri ale meșterilor populari vor avea loc până pe 25 septembrie în spațiile culturale din R. Moldova, precum rezervațiile naturale, muzee, case de creație, etc.
*
Pe 15 septembrie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, va fi vernisată expoziția de grafică „Scene de gen – viața cotidiană în prim-plan. Lucrările prezentate în expoziție fac parte din Colecția de Grafică Universală a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Sunt expuse lucrări semnate de artiști din Olanda, Franța, Germania, Austria, Italia: Adriaen van Ostade, William Hogarth, Nicolas De Launay, Bacquoy Jean Charles, Samuel Davenport , Piedro Antonio Martini ș.a. Lucrările sunt realizate în diverse tehnici: acvaforte, gravură cu dăltița, gravură poansonată, litografie.
La Complexul Muzeal „Țîpova-Saharna”, la Mănăstirea Rupestră și în curtea pensiunii MUZE, va avea loc Festivalul legendelor – patrimoniul cultural imaterial în acest context reprezintă legendele, tradițiile orale, elemente mitologice și culturale autohtone din zona Țîpova.
Pe 19 septembrie, cei pasionați de arheologie vor putea vizita expoziția în aer liber „Săpături arheologice la Orheiul Vechi” la Rezervația Cultural – Naturală „Orheiul Vechi”, iar Agenția Națională Arheologică, Facultatea de Istorie și Filosofie, anunță Ziua porților deschide pe șantierul arheologic de la Trinca, raionul Edineț.
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” prezintă un set de cărți religioase vechi valoroase prin amprenta cultural-creștină. Totodată, va fi inaugurate o expoziție temporară dedicată lui Mihai Cimpoi – „Omul destin – 80 ani de la naștere”.
Casa-Muzeu „Alexandru Donici” organizează două expoziții temporare: Expoziție de țesături și broderii tradiționale confecționate de persoane de diferite vârste din localitate și expoziția de documente cu genericul „Amprenta neamului Donici în patrimoniul național”.
Pe 23 septembrie, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor inaugurează expoziția „ Zece strigăte ale patrimoniului imobil”.
La Călărași, Agenția Națională Arheologică în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași, va fi inaugurată expoziția fotografică „Patrimoniul arheologic al raionului Călărași: documentare, cercetare, valorificare”.
Festivitatea de închidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc pe 25 septembrie, la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, la Muzeul de Etnografie „Gospodăria Țărănească”, unde va avea loc vernisarea expoziției de sculptură, promovându-se meșteșugul cioplitului în piatră.
Tot pe 25 septembrie, la închidere, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în parteneriat cu Uniunea Meșterilor Populari, organizează festivalul folcloric „La izvorul doinelor” unde vor fi interpretate patrimoniul imaterial pe cale de dispariție, iar în parcul „Dendrarium” se va organiza Târgul Meșterilor Populari de diverse genuri.
Prin intermediul acestui program, actanții culturali doresc să contribuie la sensibilizarea publicului cu privire la bogăția și diversitatea culturală a Europei, informând cu publicul cu privire la necesitatea protejării patrimoniului cultural.