Cea de a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” va începe la 1 martie

  • 23 Februarie 2023 13:41
Cea de a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” va începe la 1 martie

Cea de a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” va începe la 1 martie, anunță Ministerul Culturii. Zeci de spectacole de muzică populară și clasică vor fi prezentate publicului din Chișinău, dar și din Comrat, Criuleni, Hâncești, Nisporeni, și alte orașe, în care vor fi prezenți artiști din România, Marea Britanie, Lituania, Italia, Statele Unite. Pentru organizarea festivalului, Ministerul Culturii a alocat circa 2,6 milioane de lei, transmite Radio Chișinău.

Cel mai mare festival internațional de muzică din Rep. Moldova care se are loc tradițional la începutul primăverii, se va desfășura anul acesta între 1 și 9  martie,  în  instituții de cultură atât din Chișinău, cât și din teritoriu, unde vor avea loc zeci de concerte. Trei dintre ele sunt cu participarea reputatului violonist Nicolae Botgros și orchestrei Lăutarii. La festival vor participa și artiști din străinătate care vor susține recitaluri de muzică la Sala cu Orgă, precum și în cadrul programului promovat de Filarmonica Națională. Bugetul acordat acestui eveniment este destinat pentru a susține și promova artiștii autohtoni, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan:

„O mare parte din acești bani sunt destinați artiștilor autohtoni pentru a-i motiva de a-și dedica viața artei din Rep. Moldova, de a face împreună un mediu ambiant cultural de înaltă calitate, și Ministerul Culturii nu contenește să se preocupe de această problemă, de problema veniturilor artiștilor autohtoni”, a declarat Sergiu Prodan.

Secretarul muzical la Sala cu Orgă, Jana Tudose, a spus în cadrul aceleiași conferințe de presă, că unul din spectacole va fi cu intrare liberă pentru public, acesta fiind finanțat de Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României. Jana Tudose.

„Pe data de 5 martie, un concert de muzică deosebit, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” de la București. Vine cu un mare violoncelist – Andrei Ioniță, la ora actuală este chiar cel mai promițător violoncelist din lume, împreună cu dirijorul Iurie Botnari. Acest concert este gratuit pentru că este susținut de Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova”, a spus Jana Tudose.

Prima ediție a Festivalului de Muzică “Mărțișor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău