CE urmează să ofere aviz referitor la cât de pregătită este R.Moldova pentru a primi statut de țară candidată la UE. Mihai Mogîldea: Ceea ce poate obține Republica Moldova este cel puțin recunoașterea perspectivei de a deveni membră a Uniunii Europene

  • 09 Iunie 2022 13:06
CE urmează să ofere aviz referitor la cât de pregătită este R.Moldova pentru a primi statut de țară candidată la UE. Mihai Mogîldea: Ceea ce poate obține Republica Moldova este cel puțin recunoașterea perspectivei de a deveni membră a Uniunii Europene

Săptămâna viitoare Comisia Europeană va oferi aviz referitor la gradul de pregătire a Republicii Moldova pentru a primi statut de țară candidată la Uniunea Europeană. Speranța autorităților de la Chișinău este că Rep. Moldova va obține o perspectivă clară de aderare. Experții spun că este complicat să estimăm acum șansele Republicii Moldova de a primi statut de țară candidată la blocul comunitar. 

Executivul European va oferi săptămâna viitoare o opinie prin care va recomanda statelor membre să întreprindă următorii pași în relația cu Republica Moldova în baza chestionarului completat de autoritățile de la Chișinău. Aflat într-o vizită la Bruxelles Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a spus că speranța Chișinăului este să obțină o perspectivă clară de aderare.

Acum este un moment foarte important pentru a face tot posibilul să influențăm poziția statelor membre, a Comisiei Europene pentru ca în următoarele săptămâni Republica Moldova să avanseze în direcția aderării la UE. Speranța noastră este să obținem o perspectivă clară de aderare la UE și să avansăm treptat spre statutul de candidat la aderare. Aceasta este speranța noastră și în aceste zile și săptămâni, într-adevăr trecem printr-o fază foarte importantă pentru aspirațiile noastre europene”, a menționat ministrul. 

Analiștii de politică externă consideră că este complicat să fie evaluate acum șansele Republicii Moldova de a primi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, întrucât mai multe state nu și-au făcut încă publică poziția. Expertul IPRE, Mihai Mogîldea, spune că în cel mai realist scenariu, Republica Moldova va obține de la Uniunea Europeană o perspectivă clară de aderare.

„Unele state spun că așteaptă opinia Comisiei Europene pentru a lua o decizie vizavi de Republica Moldova, alte state au anunțat deja public că susțin perspectiva noastră europeană - țările din imediata noastră vecinătate: România, Polonia. S-ar putea ca unele state să fie mai reticente în a susține demersul nostru de țară candidată. Realist vorbind, ceea ce poate obține Republica Moldova este cel puțin recunoașterea perspectivei de a deveni membră a Uniunii Europene.

-Și ce ne-ar aduce recunoașterea acestei perspective clare?

-Asta ar spune clar că Uniunea Europeană se angajează să accepte Republica Moldova ca stat membru atunci când toarte condițiile vor fi îndeplinite și respectate. Și atunci când Republica Moldova va fi pregătită. Este un mare pas înainte pentru că până în prezent noi nu avem această perspectivă clară de aderare”.

După opinia Comisiei Europene, Consiliul European va decide dacă Republica Moldova va obține sau nu statutul de țară candidată la blocul comunitar. Experții mai notează că decizia de acorda Republicii Moldova statut de țară candidată este una politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău