Ce state din lume au deja monede digitale și în ce stadiu se află altele

  • 05 August 2021 09:29
Ce state din lume au deja monede digitale și în ce stadiu se află altele

Multe state au proiecte, în diferite stadii, privind eventualele monede digitale emise de băncile centrale, denumite CDBC (central bank digital currency). 86% dintre băncile centrale derulează activități legate de emiterea unor astfel de monede. Într-un raport al BNR (România – Zona Euro Monitor) a fost realizată o sumarizare a stadiului în care se află unele dintre ele. Conform acelui document, prima emisiune de CBDC a avut loc în anul 2015 fiind realizată de banca centrală din Ecuador, deși interesul scăzut al populației a dus la renunțarea trei ani mai târziu, informează hotnews.ro.

În prezent, Bahamas și Caraibe de Est sunt singurul stat/regiune în care CBDC funcționează, nu de mult timp însă, potrivit sursei citate

*CBDC reprezintă o formă electronică a banilor, respectiv o creanță digitală asupra băncii centrale, complementară celorlalte forme existente ale banilor – numerar și conturi bancare – utilizată pentru efectuarea de plăți.

*Tot ce scrie mai jos se găsește în acel raport


Băncile centrale din Elveția (împreună cu BISIH), Hong Kong, China și Tailanda sunt deja în faza de testare a CBDC, în timp ce la nivelul zonei euro sau în Statele Unite ale Americii, Suedia, Franța, Marea Britanie, Estonia, Canada, Japonia, Rusia, Cambogia, Singapore și Coreea de Sud se derulează ample proiecte de cercetare asupra problematicii CBDC.

Cu excepția Chinei însă, nici o mare bancă centrală nu se află printre pionierii pilotării CBDC.

Banca centrală din Ecuador este prima autoritate monetară din lume care emite CBDC în anul 2015 pe bază voluntară având drept scop dezvoltarea incluziunii financiare – consumatorii aveau conturi la banca centrală și tranzacționau CBDC prin intermediul unei aplicații mobile. În 2018 s-a renunțat însă la CBDC din cauza interesului și utilizării foarte reduse de către populație.

Canada – monedă doar pentru uz instituțional

Banca Canadei se numără printre primele bănci centrale din țările avansate care are mai multe proiecte ce explorează monedele digitale și tehnologia blockchain, însă doar pentru uz instituțional – de pildă Proiectul Jasper (lansat în 2016), utilizat pentru titlurile de valoare canadiene, a fost recent folosit cu succes într-o plată test operată cu omologii din Singapore.

În vederea dezvoltării capacității necesare pentru emiterea de CBDC a fost elaborat un plan de contingență în cuprinsul căruia se regăsesc atât poziția oficială a instituției cât și problematici referitoare la politicile guvernamentale, caracteristici, tehnologie și managementul riscului. Totuși oficialii canadieni nu au expus concluzii ferme despre emisiunea de CBDC.

SUA – în analiză

În luna august 2020, Sistemul Rezervelor Federale (FED), banca centrală a Statelor Unite ale Americii, a publicat o prezentare generală a mai multor experimente interne din TechLab, inclusiv colaborarea cu cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) pentru a construi o monedă digitală ipotetică emisă de către banca centrală. Rezultatele acestei colaborări vizează înțelegerea aprofundată a tehnologiilor relevante și a implicațiilor emisiunii de CBDC pentru politicile macroeconomice mai degrabă decât obținerea unui prototip pentru o viitoare monedă digitală emisă de Fed.

Jerome Powell, președintele Fed a menționat în numeroase ocazii că banca centrală nu va emite o CBDC până când nu se va răspunde la toate întrebările referitoare la această problematică și măsura în care CBDC ar îmbunătăți un sistem de plăți intern dinamic, deja sigur și activ.

China și yuanul digital

În China cercetarea și dezvoltarea monedei digitale este parte a planului pentru economie până în anul 2035 al autorităților, care încearcă să ocupe un loc important în ceea ce privește emisiunea de monedă digitală pe plan extern. În acest sens, s-a subliniat necesitatea implicării Chinei în dezvoltarea standardelor și regulilor globale legate de monedele digitale.

În afară de proiectele pilot dezvoltate, Banca Centrală a Chinei a publicat toamna trecută proiectul revizuit al legii băncii centrale care oferă yuanului digital același statut juridic ca și yuan-ului fizic.
 
În viziunea oficialilor chinezi, CBDC va permite urmărirea eficientă a fluxurilor de bani din economie, o mai bună planificare și integrarea în economie a populației nebancarizate, dar și propulsarea yuanului către statutul de rezervă internațională.

BCE va decide curând

Banca Centrală Europeană a publicat în aprilie 2021 rezultatele unei ample consultării publice privind un euro digital după publicarea, toamna trecută, a Raportului în care examinează opțiunile privind o CBDC a zonei euro. Confidențialitatea plăților (41 la sută), urmată de securitate (17 la sută) și acoperirea pan-europeană (10 la sută) sunt principalele preocupări ale publicului. BCE urmează să decidă curând dacă va lansa un proiect privind euro digital.

În viziunea oficialilor săi, euro digital ar susține digitalizarea economiei europene și independența strategică a Uniunii Europene, ar fi un răspuns la declinul numerarului ca mijloc de plată sau la o utilizare semnificativă a unor CBDC emise în afara UE sau a plăților private digitale. Alte considerente sunt legate de un nou mecanism de transmisie a politicii monetare, riscurile privind sistemele de plăți, întărirea rolului euro la nivel internațional, și susținerea reducerii costurilor generale și a amprentei ecologice a sistemelor monetare și de plăți.

Într-un recent interviu pentru Financial Times, Fabio Panetta, membru executiv al BCE, accentuează faptul că CBDC ar trebui să ofere o protecție corespunzătoare asupra identității și datelor personale – aceasta fiind una dintre preocupările majore ale publicului legat de CBDC dar și în ceea ce privește alternativele digitale private (stablecoins).

Citiți continuarea pe hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău