Ce spune ministrul de Externe al Ucrainei despre răpirea lui Nicolae Ceaus

  • 07 Aprilie 19:59
Ce spune ministrul de Externe al Ucrainei despre răpirea lui Nicolae Ceaus

Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, miniștrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

Dmytro Kuleba susține că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Nicolae Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător, există disponibilitatea de a crea un grup de lucru comun moldo-ucrainean.

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

„Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean”, se mai arată în comunicatul MAEIE.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
6
Fri
4
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău