Ce spune Igor Dodon că va face „dacă nu se va găsi limbă comună între partide”

  • 25 Februarie 2019 15:25
Ce spune Igor Dodon că va face „dacă nu se va găsi limbă comună între partide”

Președintele Igor Dodon va lua o decizie în privința recunoașterii alegerilor parlamentare de duminică după ce vor fi examinate și soluționate toate contestațiile electorale.

El a menționat că a fost informat despre mai multe contestații în acest sens: „Sunt mai multe contestații referitoare la încălcările comise de unii concurenți electorali pe diferite circumscripții și birouri. Pentru a ne da cu părerea dacă scrutinul a fost legitim sau nu, fraudat sau nu. așteptăm, deciziile finale ale organelor care trebuie să se ocupe de aceste probleme”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a precizat că toate procedurile electorale de validare a alegerilor, de obicei durează 17-18 zile, iar, potrivit Constituției, șeful statului trebuie să convoace prima ședință a noului Parlament în decurs de 30 de zile de la ziua alegerilor, adică spre sfârșitul lunii martie.

Igor Dodon a anunțat că este dispus să discute cu liderii tuturor partidelor care au acces în Parlament. „Sunt disponibil după ce vor fi examinate toate contestațiile să am întrevederi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral. Dar acest lucru se va întâmpla doar după epuizarea tuturor căilor legale de contestare a alegerilor”, a precizat Igor Dodon.

Președintele a mai declarat că viitoarea coaliție majoritară ar trebui formată din partide și nu din „partide și deputați independenți” și a menționat că dacă nu va fi identificată o alianță majoritară care să formeze noul Guvern, ar putea avea loc alegeri parlamentare, eventual odată cu cele locale care ar urma să se desfășoare la începutul verii.

Dacă nu vor fi posibilități de a găsi limbă comună între partide, dar nu între partide și deputați independenți, voi pleda pentru dizolvarea cât mai rapidă a parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon în prima sa ieșire la presă după alegerile parlamentare din 24 februarie.

Poziția exprimată de Igor Dodon este apropiată de cea a Partidului Socialiștilor, care a anunțat că va decide dacă va recunoaște sau nu alegerile parlamentare după ce vor fi soluționate contestațiile pe care intenționează să le depună.

În același timp, reprezentanții blocului ACUM au criticat în termeni mult mai duri scrutinul parlamentar de duminică, pe care îl consideră „cea mai neagră filă din istoria electorală a R. Moldova”. Blocul ACUM nu recunoaște alegerile drept libere și corecte și a îndemnat și observatorii internațional să nu se grăbească să le recunoască.

Pe de altă parte, Partidul Democrat se declară mulțumit de rezultatele scrutinului, iar liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a anunțat că intenționează să înceapă negocierile pentru formarea viitoarei alianțe majoritare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău