Ce spune consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak, despre proiectul referitor la un acord de pace prezentat de Financial Times

  • 16 Martie 2022 19:40
Ce spune consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoliak, despre proiectul referitor la un acord de pace prezentat de Financial Times

Mihailo Podoliak, consilier în cancelaria prezidențială de la Kiev și membru al delegației ucrainene la negocierile cu partea rusă, a declarat că informațiile din Financial Times potrivit cărora Rusia și Ucraina au redactat un tratat de pace în 15 puncte pentru încheierea războiului reprezintă doar o schiță, care conține cereri ale Moscovei.

"Financial Times a publicat un proiect care arată cererea părții ruse. Nimic mai mult. Partea ucraineană are propriile poziții. Tot ce putem să confirmăm în această etapă: încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate din partea unui număr de țări" - a scris Podoliak pe Twitter.

Potrivit Financial Times, planul de pace pe care l-ar fi convenit Rusia și Ucraina ar presupune încetarea focului și retragerea trupelor, dacă Ucraina își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate și renunțarea Kievului la ambițiile sale de a adera la NATO, cu promisiunea că nu va găzdui baze militare străine. În schimb, potrivit informațiilor din Financial Times, Ucraina va primi garanții de securitate de la Statele Unite, Marea Britanie și Turcia.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău