Ce spun specialiștii în meteorologie despre scăderile de temperatură și precipitațiile abundente din ultimele zile

  • 05 Aprilie 2023 14:26
Ce spun specialiștii în meteorologie despre scăderile de temperatură și precipitațiile abundente din ultimele zile

Precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare s-au înregistrat noaptea trecută în partea de nord a Rep. Moldova. Drumarii au fost nevoiți să intervină cu lucrări de deszăpezire și pentru a debloca mai multe automobile și microbuze. Meteorologii anunță înghețuri de până la minus 3 grade Celsius și în noaptea care vine. Aceste schimbări meteo ar fi cauzate de un ciclon sudic dezvoltat în Marea Mediteraneeană și care se deplasează spre Estul continentului. Spre sfârșitul săptămânii, valorile termice vor fi în ușoară creștere.

Potrivit șefului Centrului Prognoze Meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, scăderile de temperatură și căderile de precipitații sunt cauzate de un ciclon sudic dezvoltat în Marea Mediteraneeană și care s-a deplasat spre Estul continentului.

Astfel, circulația a permis pătrunderea unor mase de aer mai rece din Nordul Europei, afectând țările baltice, România, Ucraina, Bulgaria. Republica Moldova este, la fel, traversată timp de două zile de o masă de origine polară și, respectiv, valorile termice sunt relativ scăzute, iar precipitațiile care cad pe fondul acestor temperaturi sunt sub formă de lapoviță și ninsoare.

Specialistul a spus că totuși aceste schimbări sunt benefice, deoarece lipsa de umezeală din timpul iernii va fi completată cu acumulări de precipitații în sol, însă culturile pomicole ar putea să fie afectate de scăderile de temperatură.

„Precipitațiile vor cădea sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Pe partea de nord vor cădea sub formă de ninsoare, temperaturile sunt mai scăzute comparativ cu cele din sud. Ceea ce ar putea să ne afecteze pe noi, sunt înghețurile pe care le-am emis în noaptea precedentă, și pe alocuri am avut temperaturi de până la -1 grad Celsius. Ar putea să afecteze pomii fructiferi. Culturile multianuale sau de toamnă nu ar trebui să fie afectate, deoarece stratul de zăpadă diminuează vătămarea”, a spus Ghenadie Roșca

În același timp, din cauza ninsorilor, pe unele trasee din regiunea de nord a Rep. Moldova, conducătorii auto s-au confruntat cu unele probleme. Drumarii au intervenit în mai multe localități din zona de nord cu lucrări de deszăpezire și de combatere a lunecușului, a spus ofițerul de presă de la Administrația de Stat a Drumurilor, Elena Dentiu:

„Pentru asigurarea unor condiții optime de trafic, pe drumurile naționale, s-au răspândit aproximativ 531 de tone materiale antiderapante și 22 de tone de sare  tehnică. Menționăm că se circulă în condiții de iarnă în raioanele Briceni, Ocnița, Ungheni, Orhei, Glodeni, Soroca, Dondușeni. Astfel, în procesul tehnologic au fost antrenate, și sunt antrenate, 70 utilaje speciale și 16 muncitori rutieri”, a declarat Elena Dentiu.

Meteorologii anunță că vremea se va îmbunătăți spre sfârșitul săptămânii. Astfel, de Florii vor fi temperaturi de peste 10 grade.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău