Ce spun primarii satelor de pe Nistru despre amenințările lui Dmitri Rogozin

  • 15 August 2017 22:27
Ce spun primarii satelor de pe Nistru despre amenințările lui Dmitri Rogozin

Starea lucrurilor la Nistru este mult mai calmă decât cea prezentată în presă, mai ales în presa rusă și cea de la Tiraspol. Viața în satele de pe malul râului, folosit drept hotar de regiunea separatistă Transnistria, decurge într-un ritm obișnuit. Pe oameni îi deranjează declarațiile acuzatoare ale lui Dmitri Rogozin, dar și exercițiile militare ale ostașilor transnistreni, însă consideră că nici politicienii, nici jurnaliștii nu trebuie să sperie populația cu conflicte militare.

În ultimul timp s-au întețit evenimentele și declarațiile care vizează situația de la râul Nistru, scrie moldNova.eu. Mai întâi, vicepremierul de la Kremlin Dmitri Rogozin a declarat că Republica Moldova se pregătește de război cu ajutorul americanilor și românilor, iar interzicerea sa pe teritoriul Moldovei nu va rămâne fără sancțiuni din partea Federației Ruse. Ulterior, soldații transnistreni, alături de cei ruși, au efectuat exerciții militare pe Nistru, imitând „cucerirea cu succes a malului drept”.

În acest context, am telefonat câțiva primari din satele de pe Nistru pentru a afla de la ei care e de fapt starea de lucruri în regiune. Primarii nu se grăbesc să tragă concluzii nechibzuite și îndeamnă mass-media și politicienii să fie calmi pentru a nu crea panică în societate.

Rogozin nu-i sperie pe moldoveni

Edilii pe care i-am telefonat se arată liniștiți, nu iau în serios declarațiile lui Rogozin și cred că pe Nistru nu se poate repeta iarăși un conflict militar. „Rogozin face declarații explozive, dar de cele mai multe ori acestea rămân doar declarații. E bine să așteptăm o declarație oficială din partea Rusiei. Rogozin este o persoană supusă Rusiei, dar adesea face declarații personale care nu tot timpul aduc și niște repercusiuni. E prematur să stăm într-o poziție de speriați. Poziția Guvernului nostru este una corectă. Nu cred că este atât de gravă declararea unei persoane non-grata, chiar dacă este cu funcție de răspundere, mai ales atunci când se încalcă niște norme diplomatice și de conduită. Rogozin în cazul dat le-a încălcat, încercând să facă niște acțiuni fără a preîntâmpina Ministerul de Externe din Moldova”, spune Rodica Rusu, primar de Telița, raionul Anenii Noi.

Continuarea pe moldnova.eu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău