Ce spun medicii din R.Moldova despre lupta cu COVID-19 și problemele cu care se confruntă

  • 01 August 2020 09:26
Ce spun medicii din R.Moldova despre lupta cu COVID-19 și problemele cu care se confruntă

Medicii și personalul medical care activează în instituțiile în care se regăsesc secții cu profil COVID-19 susțin că cel mai greu a fost la începutul pandemiei când exista frica de a nu se infecta, ceea ce crea o presiune psihologică. Acum lucrurile treptat au revenit la normal, chiar dacă nu exact cum a fost de la începutul pandemiei.

Declarații în acest sens au fost formulate în cadrul dezbaterii publice organizată de Radio Moldova Tineret pe tema: „Doctorii de azi și de mâine față în față cu virusul”, transmite IPN.

Aliona Musteață, șef Secție asigurarea calității la Colegiul de Medicină din Cahul, a recunoscut că pandemia i-a luat pe ea și colegii ei prin surprindere. Un mare avantaj a fost că, în 2019, s-au făcut un curs de implementare TIC pentru profesorii colegiului, respectiv, în momentul în care s-a trecut pe învățătura în sistemul online, cadrele erau deja pregătite și trecerea a fost mai ușoară. De asemenea, colegiul dispune de o platformă unde toți profesorii și elevii au putut să se conecteze pentru a studia.

Cornel Ursu, medic anesteziolog la Institutul de medicina Urgentă, susține că pregătirile pentru a deveni spital strategic COVID-19 au început cu săptămâni înainte. Tot atunci au început și cursurile cum să se activeze în echipament, cum să-l scoată. Din start exista idea că trebuie să economisească pe unde se poate, de aceea angajații au fost atenți să nu le rupă. La capitolul asigurare cu măști și costume, Cornel Ursu, spune că totul este în regulă.

Dorina Cheibaș, care activează la Institutul de Cardiologie a spus că, inițial, exista o presiune psihologică pentru că îi era frică să nu se infecteze. Treptat frica a trecut, pentru că a înțeles că totul depinde de respectarea regulilor. Problema cu care se confruntă lucrătorii medicali sunt condițiile de muncă pe timpul canicular, în costume, ceea ce este uneori insuportabil. Echipamentele medicale nu sunt de calitate și poate nu ajung, dar contează că sunt, susține Dorina Cheibaș. Ea crede că și medicii, dar și pacienții au nevoie de un suport psihologic, respectiv, e nevoie ca să fie instruite persoane speciale pentru acest lucru în spitale.

Igor Nofit activează în calitate de farmacist și spune că a fost o perioadă când oamenii erau panicați și procurau totul din farmacie începând cu vitamina C. Acum este o scădere a adresărilor, dar și clienții au devenit mai calmi. Acum vin la farmacie mai mult persoanele care au patologii cornice cardiace, diabet zaharat etc. Vin cei cu prescripții pentru medicamente compensate.

Larisa Roșca, stomatolog-chirurg, a menționat că toată activitatea stomatologică, excepție constituind cazurile urgente, a fost sistată pe timpul pandemiei timp de două luni. Stomatologii au fost obligați să nu activeze. În această perioadă, dacă un pacient solicita o programare urgentă, se efectua triajul la telefon, apoi era invitat la cabinet. Larisa Roșca pune că medicii stomatologi s-au adaptat la aceste schimbări.

Potrivit lui Alexandru Holostenco, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, există insuficiență de personal medical, fenomen care se observă și la nivel regional și global. În lupta cu virusul sunt implicați circa 3700 de oameni din personalul medical, peste trei mii de persoane au fost sau sunt infectate cu COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău