Ce spun experții economici despre decizia ANRE

  • 04 Septembrie 2015 17:10
Ce spun experții economici despre decizia ANRE

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de a-și suspenda propria hotărâre privind majorarea tarifului la energia electrică și gazele naturale stârnește nedumerirea experților.

Dacă ANRE își argumentează decizia prin necesitatea efectuării unui audit la ”GAS Natural Fenosa” și ”Moldova Gaz”, analiștii consideră că astfel șefii Agenției încearcă să evite pușcăria din cauza hotărârii aprobate cu grave abateri de la legislație.

Chiar dacă ANRE și-a argumentat decizia de suspendare a tarifelor majorate la energia electrică și gaz prin necesitatea unui răspuns la numeroasele plângeri de la populație și prin recomandările Consiliului Suprem de Securitate, experții sunt de altă părere. 

Potrivit analistului economic, Sveatoslav Mihalache, adevăratul motiv care în stă în spatele deciziei de suspendare a majorărilor tarifelor la energie este că șefii ANRE au înțeles că riscă să ajungă la pușcărie din cauza ilegalității acestor hotărâri. Mai mult, expertul crede că tarifele nu vor fi micșorate, pentru că astfel Republica Moldova ar putea fi exclusă din Comunitatea Energetică Europeană.

„Motivul de suspendare a hotărârilor din 18 iulie este cu totul altul și nu cel declarat de către conducerea ANRE. A fost depusă  o cerere prealabilă la ANRE prin care a fost solicitată anularea hotărârii de majorare a tarifului, argumentându-se prin cifre concrete ilegalitatea acesteia. S-a invocat faptul că în cadrul ședinței, Consiliul de Administrație al ANRE a votat pentru 6 cifre componente, iar în Monitorul Oficial și pe site-ul ANRE mai apoi au apărut cu totul alte cifre. Cu toate acestea consider puțin probabilă revenirea la tarifele micșorate, mai ales că Republica Moldova este parte a Comunității Energetice Europene, față de care asumate anumite obligații, dar și din considerentul că tarifele mici vor genera blocaje financiare”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

În opinia expertului economic, Sergiu Tofilat, decizia ANRE de majorare a tarifelor nu are o argumentare reală, fiind adoptată cu încălcarea normelor și regulamentelor. De asemenea, potrivit analistului, documentele publicate pe pagina instituției nu au argumentarea necesară pentru aprobarea scumpirilor.

Mai mult, Sergiu Tofilat nu a exclus că prin decizia aprobată, autoritățile ar încerca să zădărnicească intențiile mai multor organizații neguvernamentale de a protesta împotriva neputinței autorităților de a gestiona criza prin care trece Republica Moldova.

„Propunerea de efectuare a unui audit, numai că sub altă formă, nu cea anunțată de ANRE, a fost înaintată încă în martie, în cadrul primelor dezbateri. Hotărârile de aprobare a noilor tarife au fost luate cu grave încălcări ale Legii privind transparența în procesul decizional și aceste hotărâri nu trebuie suspendate, ci anulate și vom solicita acest lucru. Decizia de suspendare nu are niciun  temei juridic pentru că, iarăși, tarifele trebuie anulate. De asemenea cred că, decizia anunțată de ANRE este legată și de evenimentele care se vor petrece pe 6 septembrie”, a declarat Sergiu Tofilat.

Amintim că ANRE a decis suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărârilor privind aprobarea tarifelor majorate la energia electrică și gazele naturale. Mai mult, Consiliul de administrație al Agenției a recomandat operatorilor rețelelor de energie electrică și gaze naturale să organizeze, în aceste două luni, un audit, cu selectarea unor companii de profil cu renume mondial, în cadrul căruia să fie verificate cuantumul noilor tarife și corectitudinea efectuării calculelor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău