Ce spun experții despre controversatul proiect de lege care vizează modificarea Codului electoral și a legislației conexe

  • 15 Iulie 2020 16:54
Ce spun experții despre controversatul proiect de lege care vizează modificarea Codului electoral și a legislației conexe

Parlamentul va examina, cel mai probabil mâine, un controversat proiect de lege care vizează modificarea Codului electoral și a legislației conexe. Comisia juridică a examinat astăzi proiectul pentru lectura a doua, chiar dacă ieri reprezentanții societății civile și-au exprimat, în cadrul unei dezbateri organizate de Comisie, îngrijorările în privința unor prevederi care ar fi, în opinia lor, periculoase pentru democrație.

Proiectul a provocat dezbateri aprinse în Parlament și la examinarea în primă lectură. Marți Comisia juridică a organizat o scurtă rundă de discuții cu reprezentanții societății civile la care experții au prezentat mai multe obiecții și solicitări de modificare a proiectului.

Printre acestea este și necesitatea modificării mecanismului de desemnare a membrilor Comisiei Electorale Centrale, a menționat expertul Pavel Postică de la Asociația Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral.

Să fie modificat mecanismul de desemnare a CEC, adică toate trei puteri în stat să aibă posibilitatea să delege persoane în CEC. În acest fel, instituția se va spăla de acel aspect care se numește politic, deoarece în prezent doar Parlamentul, ca entitate politică, desemnează majoritatea membrilor - 8 din 9, a spus Pavel Postică.

Reprezentantul organizației WatchDog, Valeriu Pașa, a propus extinderea campaniei electorale, astfel încât candidații să aibă mai mult timp la dispoziție, mai ales în contextul pandemiei, care le va reduce posibilitatea de interacțiune cu alegătorii.

Dezbareri au provocat și unele prevederi ce țin de activitatea mass-media în campaniile electorale. Directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL, Ion Bunduchi s-a referit la unele reglementări privind dezbaterile electorale, care impun condiții greu de realizat în special pentru posturile radio și TV mici.

Parlamentul a votat săptămâna trecută proiectul respectiv de lege. Printre cele mai discutate amendamente țin de reducerea timpului alocat votării cu două ore, precum și prevederea care le dă dreptul organelor electorale să excludă concurenții din cursă, fără o decizie de judecată, cum este în prezent. Proiectul mai prevede amenzi pentru agitația electorală în ziua votării și cea precedentă, pentru implicarea cultelor religioase, a organizațiilor neguvernamentale și fundațiilor de binefacere în campania electorală. La fel urmează a fi penalizată și transportarea organizată a alegătorilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat.

O altă normă care îngrijorează experții ține de diminuarea drepturilor observatorilor, încercându-se birocratizarea accesului la listele electorale și cele de subscripție, dar fiind introduse și criterii neclare care vor permite anularea acreditării observatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău