Ce se știe despre noile pastile anti-COVID. Cât de eficient e tratamentul, cât costă și câte pilule trebuie luate pe zi

  • 30 Decembrie 2021 09:28
Ce se știe despre noile pastile anti-COVID. Cât de eficient e tratamentul, cât costă și câte pilule trebuie luate pe zi

Zeci de milioane de pastile anti-COVID urmează a fi produse în următoarele luni de către compania Pfizer și grupul farmaceutic american Merck, iar state precum SUA, Marea Britanie sau Germania au început deja să comande primele tranșe de câteva milioane de astfel de pilule, după ce utilizarea acestora a fost aprobată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Agenția americană pentru Medicamente și Alimente (FDA). Noile medicamente anti-COVID vor putea fi administrate pe cale orală, iar oamenii de știință spun despre ele că vor schimba complet „regulile jocului” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Aceste pastile orale nu trebuie văzute ca niște „înlocuitori” ai vaccinurilor, spun specialiștii. Astfel, pastilele trebuie considerate a fi complementare vaccinurilor, în vreme ce serurile trebuie să rămână principalul instrument de luptă împotriva pandemiei de coronavirus.

De asemenea, pastilele trebuie luate imediat ce apar primele simptome ale bolii, ceea ce vine la pachet cu necesitatea creșterii testării anti-COVID.

Avantajele noilor pilule: pot fi luate „de acasă” și vin în completarea schemelor deja aprobate de tratament anti-COVID.

Pilula Pfizer, considerată eficientă și împotriva Omicron. Pilula Merck, recomandată  pentru tratarea formelor ușoare și moderate de COVID

Pastila Pfizer va fi comercializată sub numele de Paxlovid. Conform reprezentanților companiei, noul medicament reduce riscul de spitalizare și deces cu 90% la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, atunci când este luată în primele zile de la apariția simptomelor.

Rezultatele s-au bazat pe studiile clinice realizate în rândul a peste 2.200 de persoane. Participanții la studii au fost nevaccinați și prezentau un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19. Nu s-au înregistrat decese în rândul celor care au primit tratamentul.

Conform Pfizer, Paxlovid ar trebui să fie eficient și împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

Pilula Merck va fi comercializată sub denumirea Molnupiravir. Pastila a redus spitalizările și decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic realizat pe voluntari din grupe de mare risc și aflați în faze incipiente ale maladiei COVID-19. Molnupiravir trebuie să fie administrat în primele cinci zile după apariția simptomelor.

Peste 500 de dolari, costul unei „cutii” de pilule Pfizer anti-COVID. Pacientul trebuie să ia 30 de pastile/tratament. Tratamentul cu pilule Merck, ceva mai scump

Pfizer a anunțat că se așteaptă să producă cel puțin 80 de milioane de „tablete”/doze („courses” în limba engleză) pentru tratamentul cu pastile anti-COVID. Germania a cumpărat deja un milion de pastile anti-COVID de la compania Pfizer, în vreme ce SUA au anunțat că vor cumpăra 10 milioane de doze/tablete. Australia va cumpăra 500.000 de tablete,  iar UK 2,75 milioane, conform Reuters.

Potrivit producătorului, pacienții vor trebui să ia trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile - în total 30 de pilule/tratament.

Costul unui tratament Pfizer (adică cele 30 de pilule anti-COVID/pacient) a fost calculat la 529 de dolari.

În cazul tratamentului cu medicamentele anti-COVID produse de Merck, pacientul va trebui să ia în total 40 de pastile: patru pastile de 200 mg luate de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Costul tratamentului Merck (adică cele 40 de pilule/pacient): 700 de dolari.

Riscuri și contraindicații

În SUA, FDA a autorizat Molnupiravirul pentru tratarea formelor ușoare până la moderate de COVID-19 la adulți care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme severe și pentru care tratamentele alternative nu sunt accesibile sau nu sunt adecvate din punct de vedere clinic.

În Europa, EMA a aprobat utilizarea în regim de urgență a Molnupiravirului. Medicamentul poate fi utilizat pentru tratarea adulților cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive și ar putea rămâne însărcinate, a mai spus EMA.

În plus, potrivit rezultatelor complete, pastila dezvoltată de Merck reduce cu doar 30% - nu cu 50%, așa cum s-a anunțat inițial - rata de spitalizare și de deces în rândul pacienților din grupele de risc care au primit tratamentul la scurt timp după infectare.

Pe 9 decembrie, Franța a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace. Prima țară din UE care a autorizat tratamentul a fost Danemarca.

De asemenea, în cazul pastilei Pfizer, aceasta nu e recomandată a fi administrată împreună cu anticoagulante sau medicamente antidepresive.

Avantajele pilulelor anti-COVID față de alte tratamente

Ambele medicamente sunt mai ieftine și mai ușor de administrat decât alte antivirale care trebuie administrate intravenos și sunt mai ieftin de fabricat decât vaccinurile, cu un lanț de aprovizionare mai simplu.

Pastila anti-COVID produsă de Merck reduce capacitatea coronavirusului de a se multiplica prin creșterea numărului de mutații în materialul său genetic. În ceea ce privește pilula Pfizer, aceasta folosește o metodă diferită, aparținând unei clase de antivirale numite „inhibitori de protează”, care blochează acțiunea unei enzime esențiale pentru replicarea virală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău