Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România? Explicațiile coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID

  • 02 Aprilie 2021 09:55
Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca în România? Explicațiile coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID

Autoritățile române nu au în plan deocamdată să facă modificări în schema de vaccinare cu AstraZeneca, chiar dacă unele țări europene, între care Germania, au decis să-l administreze numai persoanelor peste 60 de ani, din cauza evenimentelor trombolitice observate la unii pacienți tineri. Orice eventuală decizie în acest sens va fi luată în România exclusiv pe baza unor date științifice și la recomandarea autorităților europene.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara la Digi24 că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 și chiar și în primele luni ale anului 2021 și avem o incidență cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă față de 2020 și nici față de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate și aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenței reale, e posibil să fie mai multe. Aceasta este populația care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar și în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

El spune că, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.

Trombozele apar cu precădere la persoanele tinere

„Nu avem niște date științifice în momentul de față, validate de către experti ai agenției de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat niște factori de risc anteriori pentru apariția și dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ține nici de sex, nici de vârstă, nici de alți factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem niște informații foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populația generală, știm că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Chiar în cazul acelor evenimente raportate, temporal asociate cu vaccinul de la AstraZeneca, tot aceleași categorii de vârstă sunt, se pare, interesate în aceste evenimente, cum se întâmplă în fondul populației generale. Nu avem un semnal că este afectată o altă categorie de vârstă sau anumiți factori de risc preexistenți. Din acest motiv, datele sunt în continuă analiză și sunt implicați experți redutabili în acest sens, atât de la agențiile de reglementare naționale ale țărilor membre UE, cât și de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

El a anunțat că între 6-9 aprilie sunt așteptate noi concluzii și noi precizări în legătură cu situația vaccinului de la AstraZeneca.

„Însă trebuie să înțelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depășesc cu mult riscurile vaccinării”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

O persoană vaccinată cu AstraZeneca poate face rapelul cu un alt vaccin?

Întrebat dacă este posibil ca o persoană care a primit prima doză de vaccin să renunțe la cea de-a doua doză și se reprogrameze pentru a relua vaccinarea cu un alt tip de vaccin, Valeriu Gheorghiță a explicat că acest lucru deocamdată nu este posibil.

„În momentul de față, nu. Însă, dacă vom lua o decizie la nivel național având la bază niște argumente științifice și anume recomandările Agenției Europene a Medicamentului, cu siguranță va fi posibil acest lucru. Sunt convins că dacă agenția de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranță vom lua deciziile în consecință. La acest moment nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză și să nu ne facem și cea de-a doua doză, înainte să obținem beneficiile maximale”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Toate instituțiile care sunt implicate în momentul de față în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu tot ce se întâmplă la nivel european. Colegii noștri de la Agenția Națională a Medicamentului zilnic aproape au întâlniri cu reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului. Ne uităm ce se întâmplă și în celelalte țări europene, zilnic reevaluăm toate aceste date. Pentru noi este importantă siguranța fiecărui pacient în parte, a fiecărui beneficiar și tocmai de aceea vom lua deciziile potrivite ori de câte ori vom avea date științifice”,  a asigurat încă o dată Valeriu Gheorghiță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău