Ce restricții sunt în vigoare, după instituirea stării de urgență. Traficul aerian oprit, dar nu și activitatea întreprinderilor de producere

  • 18 Martie 2020 11:10
Ce restricții sunt în vigoare, după instituirea stării de urgență. Traficul aerian oprit, dar nu și activitatea întreprinderilor de producere

După instituirea stării de urgență pe un termen de 60 de zile, autoritățile informează despre măsurile de restricție instituite până în prezent. Este vorba de aceleași interdicții adoptate anterior de Comisia pentru situații excepționale (CSE), care sunt valabile până la 1 aprilie 2020, potrivit unui mesaj distribuit de premierul Ion Chicu, pe pagina de Facebook.

”Instituirea Stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar NU COMPORTĂ ÎN SINE ALTE RESTRICȚII SAU ACȚIUNI, decât cele stabilite prin decizii ale CSE”, a subliniat premierul.

Astfel rămâne sistată activitatea unităților de comerț cu amănuntul, în afara magazinelor alimentare, a farmaciilor și stațiilor PECO, este oprită activitatea piețelor comerciale a centrelor de reabilitare, a unităților de alimentație publică, în afara celor care fac livrări.

De asemenea este sistat traficul aerian, cursele comerciale, cu toate țările lumii și traficul internațional feroviar de pasageri. Este interzis accesul cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova. Vacanța elevilor a fost prelungită cu o săptămână, până la 1 aprilie, dar probabilitatea unei noi prelungiri este mare, potrivit estimărilor autorităților.

În același timp, nu este restricționată activitatea tuturor întreprinderilor de producere, care, însă, trebuie să respecte normele sanitare și epidemiologice.

”Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public și cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău”, mai precizează premierul. El a mai adăugat că, dacă până vineri se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, va fi examinată posibilitatea revederii unor restricții, în special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Guvernul de la Chișinău nu a anunțat până măsuri de ordin economic sau de alocare a unor resurse suplimentare pentru combaterea noului coronavirus. În aceeași postare, premierul Ion Chicu afirmă doar că vor fi relaxate politicile de creditare și va fi amânat termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație, mai informează premierul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău