Ce reguli trebuie să respectați, dacă vreți să călătoriți cu mașina în Uniunea Europeană

  • 03 Ianuarie 2023 15:31
Ce reguli trebuie să respectați, dacă vreți să călătoriți cu mașina în Uniunea Europeană

Dacă plănuiți o călătorie în UE cu mașina personală, iată 9 legi surprinzătoare de care trebuie să țineți cont, astfel încât să vă bucurați de vacanță.

Dacă plănuiți o călătorie în UE cu mașina personală, iată 9 legi surprinzătoare de care trebuie să țineți cont, astfel încât să vă bucurați de vacanță, scrie Euronews.

Concediile la volan au căpătat amploare în timpul pandemiei, estimându-se că aproximativ 1,6 milioane de persoane au călătorit măcar o dată cu mașină în Europa în vara anului 2020, potrivit unei cercetări efectuate de Fundația RAC.

În timp ce pandemia ar putea fi în parte responsabilă pentru această creștere, nu pare că această modalitate de călătorie va dispărea prea curând.

De fapt, căutările de tipul "condus în Europa" au crescut cu aproape 80% în ultimii doi ani, potrivit Google Trends. Totodată, a apărut și febra excursiilor cu autorulota, fiind deopotrivă printre curiozitățile internauților călători, cu o creștere de 216% a căutărilor între 2018 și 2021.

Dacă planificați o călătorie cu mașina în Europa, merită să fiți la curent cu legislația locală în materie de circulație, asta pentru că unele dintre normele statelor europene s-ar putea să vă surprindă.

Euronews l-a rugat pe specialistul în călătorii Simon Mawdlsey, co-fondator al Grand Prix Grand Tours - specialiști în pachete de Formula 1 și MotoGP, precum și în vacanțe de lux cu mașina în Europa - să ofere o perspectivă asupra celor mai neașteptate legi europene de șofat pe care oamenii s-ar putea să nu le cunoască.

9. Fără copii pe bancheta din față a mașinii

Dacă plănuiți să conduceți în Europa cu micuții la bord, trebuie să vă informați cu privire la restricții.

În majoritatea țărilor, doar copiii care au o înălțime mai mare de 1.35 cm au dreptul să ocupe bancheta din spate, fără un scaun special. În unele, însă, copiii trebuie să fie chiar mai înalți de atât. În Germania și Italia, de exemplu, înălțimea minimă este de 150 cm.

Și nu trebuie să țineți cont doar de înălțime. În unele țări europene, veți constata că micuților li se permite să călătorească în față, dar cu scaune înălțătoare, în timp ce în altele, cum ar fi Spania, nu este permis nimănui sub 18 ani să călătorească în partea din față a unei mașini.

"De cele mai multe ori, scaunele înălțătoare trebuie să îndeplinească anumite cerințe specifice ale UE, așa că este necesar să vă asigurați că acestea sunt îndeplinite înainte de a călători, pentru a evita orice stres de ultim moment", recomandă Simon.

8. Nu confundați radarele cu tomberoanele de gunoi

Nimeni nu vrea să primească o amendă pentru depășirea vitezei în timp ce se află în vacanță.

"Camerele de supraveghere a vitezei arată diferit în toate țările din Europa", spune Simon.

"De exemplu, în Italia, radarele pot fi mari și de culoare portocalie. Deși poate părea evident, ele pot fi ușor confundate cu o cutie poștală sau chiar cu un coș de gunoi viu colorat de pe marginea drumului", explică acesta.

Căutarea radarelor pe care le puteți regăsi pe traseu înainte de a vă începe călătoria vă poate scuti de mult stres și chiar de o amendă consistentă.

7. Să aveți ochelari de vedere de rezervă în mașină

S-ar putea să fiți surprins să aflați că în Franța, Spania și Elveția cei care poartă ochelari de vedere trebuie să aibă o a doua pereche la ei în permanență, în timp ce sunt la volan.

"Au existat cazuri în care oamenii au fost trași pe dreapta și li s-a cerut să prezinte o a doua pereche, dar, nefăcând acest lucru, au fost amendați și, din păcate, evitabilă", afirmă Simon.

6. Luați în bagaj un extinctor și o trusă de urgență pentru călătoria dumneavoastră

În țări precum Belgia, Suedia, Danemarca și Norvegia este obligatoriu să aveți un extinctor în mașină în orice moment.

Un alt element neașteptat pe care vi s-ar putea cere să îl prezentați, în cazul în care veți fi tras pe dreapta în timp ce vă aflați în Estonia, este existența unor blocuri de lemn sau de plastic care pot fi puse sub roțile mașinii pentru a o împiedica să se rostogolească înapoi.

"În unele țări europene sunt necesare, de asemenea, kituri de avarie", adaugă Simon.

5. Nu beți apă și nu luați gustări la volan

Obișnuiți să strecurați o gustare rapidă sau să luați o mică înghițitură în timp ce conduceți? Ați putea suporta consecințe grave dacă faceți acest lucru în Cipru.

Țara a interzis complet șoferilor să mănânce sau să bea în timp ce conduc. Acest lucru include chiar și apa potabilă, și riscați să vă confruntați cu o amendă substanțială sau chiar mai rău, dacă nu respectați reglementările țării.

4. Nu vă urcați la volan în stare de ebrietate

Știm cu toții că nu trebuie să consumăm alcool la volan, dar limitele legale oferă o mică marjă de manevră.

În Europa, aceste limite variază foarte mult de la o țară la alta, unele dintre ele interzicând consumul de alcool, dacă urmează să vă urcați apoi la volan.

Danemarca, de exemplu, nu va permite nimănui să conducă cu o alcoolemie de peste 0,2 %, iar cei care o sunt prinși se vor confrunta, cel mai probabil, cu sancțiuni mai aspre decât o amendă. Polonia are un prag și mai strict, oricine depășește 0,02% de alcool în sânge riscă interdicția de a conduce sau chiar închisoarea.

Dar Simon dezvăluie că unele țări sunt și mai stricte.

"Europa de Est nu tolerează deloc consumul de alcool la volan, România, Republica Cehă și Ungaria amendează sau condamnă pe oricine are o alcoolemie peste zero."

Așadar, în loc să credeți că nu e nici o problemă să beți un pahar mic de alcool la cină înainte de a vă îndrepta spre cazare în seara respectivă, ar fi bine să verificați regulile cu privire la șofatul în stare de ebrietate din țara în care vă aflați.

3. Păstrați-vă mașina curată

"În anumite țări, poți avea probleme chiar și pentru starea în care se află mașina ta", dezvăluie Simon. "Și nu, nu ne referim doar la luminile stricate sau la ștergătoarele de parbriz care nu funcționează bine."

În Bulgaria și Belarus, este ilegal să conduci o mașină care este murdară. Fie că aveți o plăcuță de înmatriculare murdară sau geamuri murdare, să vă asigurați că vehiculul dumneavoastră este păstrat curat este o necesitate dacă oricare dintre aceste țări se află pe lista dumneavoastră de locuri de vizitat.

Dacă sunteți prins, s-ar putea să constatați, de asemenea, că legea poate fi interpretată de diferiți polițiști rutieri, astfel încât ceea ce dumneavoastră considerați că nu este murdar poate fi considerat de un polițist ca fiind periculos.

2. Nu folosiți căști în timp ce conduceți

În unele țări din Europa este interzis să folosiți orice fel de căști sau aparate de ascultare în timp ce conduceți.

Franța a interzis în 2015 toate căștile hands-free și orice dispozitiv care emite sunet în ureche. Cei care sunt prinși riscă o amendă mare și pierderea de puncte pe permis.

1. Verificați dacă nu sunt copii sau animale sub mașina dumneavoastră

Fie că plecați într-o scurtă călătorie sau faceți un drum mai lung, în Danemarca sunteți obligat prin lege să verificați motorul vehiculului înainte de fiecare plecare. Aceasta pentru a vă asigura că vehiculul dumneavoastră este sigur înainte de a pleca.

Țara are o altă regulă care s-ar putea să vă surprindă: obligația legală de a verifica sub mașină înainte de a pleca la drum, pentru a vă asigura că nu există animale sau copii ascunși dedesubt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău