Ce PROIECTE ce vor fi implementate cu sprijinul financiar al României

  • 23 Septembrie 2015 11:13
Ce PROIECTE ce vor fi implementate cu sprijinul financiar al României

Guvernele R. Moldova şi României au stabilit, în cadrul şedinţei comune, domeniile care vor beneficia de asistenţă tehnică şi financiară în baza ajutorului nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat anterior de România, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Cabinetului de miniştri de la Chişinău, de acoperire financiară vor beneficia proiecte din domeniul transporturilor, ce vizează proiectarea şi construcţia unor noi poduri peste Prut, proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie şi gaze naturale, menite să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova. Membrii celor două Guverne au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea investiţiilor româneşti în diverse sectoare economice din Moldova. De asemenea, vor fi finanţate proiecte din domeniul sănătăţii şi al mediului, precum şi vor fi suplimentate fondurile pentru reparaţia grădiniţelor. Acest proiect, finanţat de Guvernul României, care constă în construirea şi repararea instituţiilor preşcolare, va continua cu alocarea, în perioada imediat următoare, a sumei de 5 milioane de euro.

Membrii Cabinetelor de miniştri au discutat şi despre dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţie de urgenţe SMURD în Republica Moldova şi investiţii pentru centre de dializă din principalele spitale. Părţile au convenit şi asupra necesităţii sporirii calităţii produselor moldoveneşti, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene şi să devină competitive pe piaţa UE. În acest sens, vor fi dezvoltate proiecte investiţionale pentru modernizarea sectorului agricol. Totodată, au fost discutate mecanisme comune de promovare a produselor din Republica Moldova şi România pe pieţele externe.

A fost semnată Înţelegerea Tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale a României, în scopul susţinerii şi modernizării Armatei Naţionale moldoveneşti.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova a fost semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010. Pe parcursul perioadei 2011-2014, din cele 100 de milioane de euro au fost valorificate 37,19 milioane de euro, pentru realizarea proiectelor din domeniul energetic, educaţie, precum şi ajutor de urgenţă în caz de calamităţi naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
19,69 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău