Ce prevede proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Expert | Modul de impozitare a automobilelor importate este discriminatoriu pentru persoanele cu venituri mici

  • 26 Noiembrie 2019 13:50
Ce prevede proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Expert | Modul de impozitare a automobilelor importate este discriminatoriu pentru persoanele cu venituri mici

În anul 2020 economia Republicii Moldova va crește cu 3,8%, iar salariul mediu va ajunge la aproape 8.000 de lei, potrivit proiectului Bugetului de Stat pe anul viitor. În același timp, proiectul politicii fiscale și vamale prevede un șir de măsuri care ar simplifica activitatea mediului de afaceri, dar și unele taxe și accize noi, precum cele pentru automobilele de lux.

Guvernul urmează să examineze mâine proiectele bugetelor pentru anul viitor și cel al politicii fiscale și vamale. Ultimul document prevede un șir de măsuri menite să simplifice și să stimuleze activitatea mediului de afaceri. Printre acestea ar fi reducerea impozitelor pentru donați de la 24 la 18% și scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro.

Deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens. Mai mult, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor a remarcat că pentru anul viitor, în pofida practicii existente, nu vor fi majorate scutirile la impozitul pe venit pentru persoanele fizice.

În aceleași timp, începând cu anul viitor companiile internaționale de IT, precum Facebook, sau Google, precum și o serie de aplicații electronice,vor fi obligate să se înregistreze în Republica Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină astfel cel puțin 100 de milioane de lei. De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentarotaxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât pentru cele mai scumpe de 90 de mii de euro, acciza va crește până la 10%.

Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră însă că modul de impozitare a automobilelor importate este, chiar și în urma normelor propuse de Ministerul Finanțelor, discriminatoriu pentru persoanele cu venituri mici.

Ministerul Finanțelor prognozează pentru anul viitor o creștere reală a Produsului Intern Brut cu 3,8%. Inflația se va majora cu 5,7, exporturile cu peste 9, iar importurile – cu 7%. Veniturile totale la Bugetul Public Național vor însuma 69 de miliarde de lei, în creștere cu 9%, iar cheltuielile – 75 de miliarde. Bugetul pentru anul viitor va avea un deficit de peste 6 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău