Ce prevede noul Cod al Educației

  • 08 Decembrie 2014 14:12
Ce prevede noul Cod al Educației

Documentul care vine să reformeze sistemul de învățământ din Republica Moldova, Codul Educației, a intrat recent în vigoare și urmează să fie aplicat.

Codul Educației prevede că pedagogii vor fi evaluați în fiecare an și nu doar o dată la 5 ani, cum se întâmpla până acum. Nou este și faptul că la evaluare se va ține cont și de opiniile părinților și elevilor, fapt ce va stimula calitatea în educație, este de părere directorul liceului ”Constantin Stere” din Soroca, Vasile Baș.

Astăzi și societatea, și elevii au început să prețuiască profesorii exigenți, cu cerințe și care dau calitate la ore. Cel mai mult o să avem încredere în elevii de clasa a XII-a. Ei sunt cei mai conștienți, a declarat Vasile Baș.

O altă prevedere interzice personalului didactic să presteze servicii cu plată copiilor pe care îi învață conform programului, fapt ce va fi implementat, în unele cazuri cu dificultate, crede Vasile Baș.

Acesta este un moment pozitiv. Noi am avut și consiliul profesoral, am prevenit profesorii, ca să nu se mai practice așa ceva. Dar eu nu pot să verific ce face profesorul acasă. Rămâne ca organele abilitate, Inspectoratul Fiscal, să verifice ce face acasă profesorul. Nu știu dacă au și ei dreptul acesta, a menționat Vasile Baș.

Totodată, managerii școlari vor putea fi desemnați doar prin concurs, pentru un termen de 5 ani, fără limitarea numerelor de mandate. În acest sens, directorul liceului ”Andrei Straistă” din Anenii Noi, Eugen Margine, crede că durata unui mandat ar trebui să fie mai mare.

Managerul să se vadă într-o perspectivă, cel puțin, de 10-15 ani, să vezi o generație. Cinci ani este așa, cam cum ai cârpi o stradă și te bucuri că ai făcut cârpitura ceea și mai departe nu te interesează ce s-a mai întâmplat, a declarat Eugen Margine.

Codul Educației mai stipulează majorarea numărului de ore opționale, dar acest lucru va intra în vigoare doar din 2017. În opinia lui Sergiu Orehovschi, director adjunct al liceului ”Spiru Haret” din capitală, pentru această schimbare, este necesară pregătirea suplimentară a pedagogilor.

Nu știu dacă întreaga societate profesorală din Republica Moldova este gata pentru această schimbare. Iar elevii n-au decât să se bucure de această schimbare, ei au capacitatea de alegere și își vor spune foarte ușor opțiunea, a declarat Sergiu Orehovschi.

Printre prevederile codului care vor fi puse în aplicare în termen scurt se numără și înființarea Inspectoratului Școlar Național, ce va urmări modul de implementare a  standardelor de calitate în educație. De asemenea, liceele vor trece din gestiunea Ministerului Educației în cea a administrațiilor raionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău