Ce loc din România ar putea deveni Geoparc Internațional UNESCO

  • 03 Februarie 2021 08:59
Ce loc din România ar putea deveni Geoparc Internațional UNESCO

„Ținutul Buzăului” din România ar putea deveni Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională. Dosarul cu cele 18 comune care constituie Ținutul a fost trimis anul trecut la Paris de Asociația Ținutului Buzăului, pentru a fi evaluat de specialiștii organizației, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

„Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele locuri ale Ținutului Buzăului, au ‘ajuns’ pe birourile celor de la UNESCO și urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversității geologice și culturale a zonei. Totodată, evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și importanța sa globală”, a declarat directorul executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul inițiativei de certificare internațională, Răzvan-Gabriel Popa, potrivit căruia odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un „Parc al Pământului”.

La sfârșitul anului 2020, după inițierea procesului de aplicare pentru obținerea statutului de Geoparc Global, Asociația Ținutul Buzăului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare.

Statutul de Geoparc Global UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind „o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, dezvoltare care are loc în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător, principalii piloni ai acestui proces fiind mediul, economia și societatea”.

„Buzău Land va deveni un teritoriu recunoscut pe plan internațional, fiind promovat de UNESCO și de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor. Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură”, mai spun cei din asociație.

Asociația Ținutul Buzăului este o organizație neguvernamentală care s-a înființat în urmă cu patru ani și care „sprijină dorința comunităților de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural și cultural local”.

Asociația este formată din specialiști în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universități europene ori în companii de top.

Consiliul Județean Buzău acordă acestui proiect o finanțare de 70.000 de euro/an, timp de șapte ani, începând cu anul 2020, sprijin financiar ca acoperă, în prezent, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociația Ținutul Buzăului. Fondurile primite de la CJ Buzău sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaționale, sociale, de promovare a teritoriului, precum și pentru o parte a costurilor de management.

De asemenea, Universitatea din București oferă expertiză științifică și susține activitățile educaționale și de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei inițiative, care vine cu experiența practică a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău