Ce intenționează să facă Angela Merkel după ce nu va mai fi cancelar

  • 16 Iulie 2021 08:21
Ce intenționează să facă Angela Merkel după ce nu va mai fi cancelar

Aflată în SUA, cancelarul federal german Angela Merkel a spus joi, în timpul festivității în care îi era acordat titlul de „doctor honoris causa” la Johns Hopkins University, că vrea să ia o pauză după ce se va retrage din politică, pentru a reflecta, informează dpa, preluată de Agerpres.

Cancelarul a primit diploma de „doctor honoris causa” de la președintele Universității Johns Hopkins, Ron Daniels, ca o recunoaștere a meritelor în planul politicii externe dovedite în cei 16 ani petrecuți în fruntea guvernului german.

Angela Merkel, care nu intenționează să mai candideze la următoarele alegeri din Germania, programate în septembrie, a spus că vrea să ia o pauză și să reflecteze la ceea ce o interesează în viață. Faptul că a fost cancelar federal timp de 16 ani i-a lăsat puțin timp pentru aceasta, a subliniat ea.

„Și apoi poate că voi încerca să citesc ceva, iar atunci când mi se vor închide ochii de oboseală, voi dormi puțin și apoi vom mai vedea”, a spus ea.

Angela Merkel a mai spus că nu-i va lipsi faptul de a lua decizii tot timpul, chiar dacă de obicei este invadată de gânduri despre toate lucrurile pe care trebuie să le facă. „Însă îmi voi aminti foarte repede că altcineva face acest lucru acum. Și cred că aceasta o să-mi placă foarte tare”, a mărturisit Merkel.

Vizita Angelei Merkel este, cel mai probabil, ultima în SUA în calitate de cancelar federal, dar ar urma să marcheze un nou început în relațiile SUA-Germania și să contribuie la restabilirea relațiilor transatlantice, ajunse la cel mai scăzut nivel în timpul administrației predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Angela Merkel a fost întâmpinată la Casa Albă de vicepreședinta americană Kamala Harris, apoi a avut convorbiri bilaterale cu președintele Joe Biden, urmate de o conferință de presă comună.

Cancelarul german a făcut peste 20 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea președinte cu care Merkel se întâlnește la Casa Albă. „Cred că știe Biroul Oval la fel de bine ca mine”, a glumit, de altfel, Joe Biden.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău