Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice. Ce înseamnă această hotărâre? Răzvan Horațiu Radu, fost agent al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a explicat pentru HotNews.ro că ar fi eronat să tragem concluzia că CEDO ne obligă să ne vaccinăm. În România nu există vaccinare obligatorie nici pentru copii și nici pentru alte categorii de populație, astfel încât această decizie a CEDO nu obligă autoritățile să ia vreo măsură, spune el, scrie HOTNEWS.RO
Cum trebuie interpretată această decizie?
Răzvan Horațiu Radu, actual secretar general al Ministerului Justiției, spune că hotărârea CEDO trebuie privită nuanțat și, în primul rând, trebuie raportată la situatia de fapt din acest proces, unde copiii nu au fost primiți să se înscrie la școală întrucât nu fuseseră vaccinați.
Curtea a venit și a trasat o serie de principii călăuzitoare în materie de vaccinare, însă a trage concluzia că CEDO ne obligă să ne vaccinăm ar fi eronat, consideră fostul agent al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
"CEDO acordă o mare importantă marjei de apreciere și manevră a statului în materia sănătății publice și în scopul atingerii acestui deziderat poate permite, în anumite condiții, strict determinate, și vaccinarea obligatorie. Din speță reiese foarte clar că instanța de la Strasbourg pune mai presus interesul superior al copilului, protejarea sănătății acestuia și dreptul la sănătate colectiv. Raționamentul Curții se bazează însă pe studii clinice consolidate, care justifică vaccinarea copiilor în cazurile respective", explică Horațiu Radu.
Urmare a acestei hotărâri, statele rămân libere să stabilească dacă pot sau nu, în anumite condiții stricte, să introducă sau nu vaccinarea obligatorie. Însă dacă este obligatorie, trebuie respectate o serie de garanții - pacientul trebuie informat în prealabil, trebuie să aibă inclusiv posibilitatea de a introduce acțiuni în instanță și a cere despăgubiri, iar asemenea decizii trebuie să aibă la bază studii medicale consolidate tocmai pentru a nu supune populația vreunui risc. Este, în fond, o decizie a statului, care trebuie să pună în balanță interesul individual și cel colectiv, apreciază fostul agent al României la CEDO.
De asemenea, acest gen de măsuri trebuie prevăzute prin legi previzibile și accesibile, trebuie să urmărească un interes legitim, să fie necesare într-o socitate democratică și să fie proporționale. În România nu există vaccinare obligatorie nici pentru copii și nici pentru alte categorii de populație, astfel încât această decizie a CEDO nu obligă autoritățile să ia vreo măsură, mai spune Horațiu Radu, lector universitar, titular al cursului CEDO la Facultatea de Drept a Universității din Iași.
Cum ar putea fi folosită această hotărîre ca precedent? Deciziile CEDO reprezintă un precedent, iar principiile care decurg din această decizie pot sta la baza fundamentării unor politici naționale de vaccinare, adaugă Horațiu Radu.
Citiți continuarea pe hotnews.ro